Fellázadt egy falu a plébánosa ellen

2017.06.06. 07:26

Petíciót készítenek a somlóvásárhelyi hívek, hogy leválthassák a település plébánosát. Kocsis Tamás Gellért huszonhat éve vezeti a Veszprém megyei település katolikus híveit, írja a Blikk.

A lap már az elején felvezeti, hogy körülbelül kiről van szó: „Tamás atya volt az, aki 2010-ben összeveszett Schwartz Béla MSZP-s képviselővel a virágvasárnapi szentmise után, és őt jelentették fel 2016 decemberében egy 15 éves diákja megverése miatt. A helyiek szerint azonban ennél sokkal több van a rovásán.” De a cikk szerint a helyieknek nem csak ez a gondjuk a plébánossal. Fekete István például a következőket nyilatkozta a lapnak:

„Sok mindenkivel volt valamilyen ügye, én például akkor zördültem vele össze, amikor édesanyám halála után nem engedett harangozni, ahogyan itt szokás, ugyanis nem kértünk egyházi temetést. Később aztán, amikor nősülni készültem, nem adta ki a keresztlevelem, csak akkor, ha fizetünk. Én visszamenőlegesen 15 évnyi egyházi adót, a párom pedig 5 évnyit. Nyolcvanezer forintunkba került".

Fekete hozzáteszi, hogy a temetőben felállított harangláb ügye is jó példa: teljes egészében közösségi adományokból finanszírozták, ők gyűjtötték a hozzájárulásokat, az emberek pedig úgy adták a pénzt, hogy a lelkükre kötötték:

csak ne a plébános áldja meg.

Egy másik helyi szerint az idősek már szinte egyáltalán nem járnak a templomba, mert a plébános sokszor politizál, szidja a helyi vezetést, ráadásul elhanyagolja őket: hiába hívják az idősek napi rendezvényekre, nem megy el. A helyiek többször is jelezték a megyéspüspöknek a problémákat, de nem történt semmi, ezért a petíció mellett döntöttek.

Somlóvásárhelyi utcakép
Somlóvásárhelyi utcakép
Fotó: Google utcatérkép

A település polgármestere, Marton Zsolt azt mondja, a hozzá érkező panaszokat ő továbbítja az érsekségnek. A helyzetben ő is érintett, neki is többször volt vitája a plébánossal.

Nem tudtam arról, hogy petíció készül ellenem. Úgy érzem, semmilyen olyan dolog nem történt, ami indokolná az elmozdításom

− nyilatkozta a lapnak a plébános, Kocsis Tamás. A lap természetesen megkereste Márfi Gyula veszprémi érseket is, akit nem lepett meg, hogy a plébánosról kérdezték. Azt mondta:

Ismerem a problémát, és foglalkozom is vele. Annyit tudok mondani, hogy a plébánosokat augusztus elejével szoktuk áthelyezni. Remélhetőleg a nyár folyamán megtaláljuk a mindenki számára kedvező megoldást.