Mintaelfekvőt kap a kormánytól Kelet-Magyarország

2017.06.13. 17:32

Orbán Viktor felszólította az emberi erőforrások miniszterét, hogy "tegye meg a  szükséges intézkedéseket a  szakápolási központ mintahelyként, Kelet-Magyarország területén, egy intézmény keretében 150 férőhellyel, zöldmezős beruházással történő megvalósítása érdekében" - ez áll a hétfői Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatban.

Ezzel elkezdi a kormány megvalósítani azt a tavaly februárban bejelentett tervét, hogy kiszervezze a kórházakból az ápolási és krónikus belgyógyászati osztályokat, köznyelvben az elfekvőket, és ezeket külön úgynevezett szakápolási központokba szervezze át. Ezek a központok az egészségügyi rendszer helyett az idősgondozás, vagyis a szociális ellátórendszer részét képeznék, bár a pénzt továbbra is az egészségügyi büdzséből kapnák. 

A kormányhatározat szerint a 150 fős mintaelfekvő kialakítására két év alatt 1,725 milliárd forintot kellene nyújtania a nemzetgazdasági minisztériumnak. Ebből 83,2 milliót még az idén, 1641,8 milliót pedig 2018-ban kellene a projektnek biztosítani. Az új szakápolási központ működésére pedig 150 millió forintot ír elő a határozat 2018-ra.