Angelika
-4 °C
3 °C

Mobillal vette a tini, hogy társai nőket molesztálnak az utcán a Parlamentnél

2017.06.14. 10:49 Módosítva: 2017.06.14. 12:03

A budapesti belváros kellős közepén, konkrétan a Parlamentnél és az attól délre eső utcákban – főleg az Akadémia utca, Zoltán utca környékén – napok óta egy 4-5 fős, kamasz fiúkból álló banda terrorizálja az egyedül közlekedő nőket. Módszerük: hátulról ketten megközelítik a kiszemelt áldozatot, egy harmadik a telefonjával videózza az esetet kicsit távolabbról, a többiek meg nézik és élvezik. A két „akcióhős” – természetesen egyszerre, úgy az igazán bátor, ugye? – ráugrik szerencsétlen nőkre, fogdossa, molesztálja, szexuálisan abuzálja őket, miközben zaklatásnak beillő szövegeket nyomnak

– írta az Indexnek egy nő, aki szerint a fiatalok esténként 19 és 22 óra között terrorizálták az egyedül közlekedő nőket. A szemtanú szerint 160-170 cm magas, rövid sötét hajú, pólós-rövidnadrágos, 15 év körüli fiúkból álló bandáról van szó. 

Egy másik áldozat az Indexnek azt mondta, hogy vasárnap 19 óra körül a Vadász és a Bátori utca sarkánál támadták meg. "Zenét hallgattam, és arra lettem figyelmes, hogy valaki erősen meglök, aztán elkezd a farzsebemben turkálni. Ketten lökdöstek, turkáltak, egy videóval vette, ketten pedig nézték.

Nem utcagyerekek voltak, drága telefonjaik voltak, rendesen fel voltak öltözve és végig vihorásztak, láthatóan szórakoztatta őket ez az egész"

 - mondta a mindössze 160 centi magas nő. "Volt egy mini dulakodás, aztán elszaladtak, nem vettek el tőlem semmit. Veszélyben éreztem magam, de végig olyan érzésem volt, hogy ez valamiféle hecc-rablás. Nem éreztem szexuális indíttatásúnak" - fogalmazott. A fiúk pár perc múlva elrohantak, ő pedig bejelentést tett a rendőrségen.

A fogdosás erőszak?

Senkinek nincs joga beleegyezése nélkül fogdosni egy másik embert, hacsak nem orvosról vagy rendőrről van szó. A nők molesztálása az utcai mustráló nézéstől, a beszólogatáson, füttyögésen, szóbeli szexuális ajánlaton át terjed egészen a fogdosásig, és a szexuális erőszakig. Vannak, akik szerint a tapogatást nem kell olyan komolyan venni, sőt ez akár az udvarlás egyik formájának is tekinthető.

A fogdosások, molesztálások áldozatai azonban legtöbbször bénultságról, tehetetlenségről, félelemről, megalázottságról, undorról számolnak be. Szituáció és személyiségfüggő is, ki képes ilyenkor lekeverni egy pofont, vagy erélyes szavakkal elküldeni a molesztálót melegebb éghajlatra. Az utcai molesztálók nagy része félénk, de van, akiből ez agressziót válthat ki, és a végén az áldozat járhat még rosszabbul.

A fogdosás büntetendő?

A magyar Btk. szerint aki a buszon, az utcán, a tömegben egy nő mellét megfogja, a lába közé nyúl, vagy akárcsak a hajába túr, a szeméremsértés vétségét követi el, amiért két év szabadságvesztés szabható ki. Ha mindezt fenyegetéssel éri el, az már súlyosabban minősülő szexuális kényszerítés büntette lehet. 

A BRFK sajtóosztályán az Indexnek elmondták, hogy azóta, tehát az első bejelentésektől számítva pár nap alatt el is kapták a tinédzserbandát, az elfogásukról videót is készítettek

A BRFK V. kerületi Rendőrkapitányságán 2017. június 11-én és 12-én három nő tett bejelentést arról, hogy egy fiatal fiúkból álló társaság szeméremsértő módon viselkedett velük, és a csoport egyik tagja ezt mobiltelefonnal is rögzítette.

A rendőrök a feljelentések alapján büntetőeljárást indítottak, majd a nyomozás során azonosították a feltételezett elkövetőket.

A belvárosi nyomozók 2017. június 13-án 19 óra 20 perckor a Budapest V., Vadász utcában a bűncselekményekkel kapcsolatban elfogtak hat fiatalkorút és 18 éves társukat. A fiatalokat a rendőrök előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol 

egyikőjüktől a nyomozók lefoglaltak egy olyan telefont, amivel korábban legalább húsz hasonló bűncselekményt vettek fel.

„Négy fiatalkorút a rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki, ellenük a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság szeméremsértés vétség miatt indított eljárást. A bűncselekmények elkövetését a gyanúsítottak elismerték, a továbbiakban szabadlábon védekeznek” – fogalmaz a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy akik sérelmére a fenti személyek hasonló bűncselekményt követtek el, jelentkezzenek személyesen a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányságán a Budapest V., Szalay utca 11–13. szám alatt, vagy a 01050/1871/2017. bűnügyi számra hivatkozva tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámon, illetve a 107-es és a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.