Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Habony és Demján egy magángéppel érkezett Makaóból

2017.06.14. 06:41

„Illusztris vendégekkel a fedélzetén landolt egy magángép pénteken a ferihegyi repülőtéren. Az újonnan 16,5 milliárd forintba kerülő, Bombardier Global 6000-es típusú luxusrepülőgépből Demján Sándor nagyvállalkozó mellett nem más, mint Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója szállt ki” – írja a szerdai Magyar Nemzet. A gépen utazott még Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, továbbá Csányi Sándor OTP-elnök és Demján Sándor közös vállalatának, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András is, írják.

Habonyékat a repülőtér parkolójában a Magyar Nemzet és a Hír TV stábja várta. A cikk szerint az újságírókra rendőröket hívtak, akik hátrébb terelték őket, mondván, magánterületen vannak. A napilap szerint Demján jelent meg először, aki nem akart nyilatkozni, és beült a rá váró Mercedesbe, ahogy Sallay András is nyilatkozat nélkül távozott egy BMW-vel.

Kicsivel később a Habony Árpádra váró Skoda Superbhez megérkezett Habony testőre csomagokkal a kezében, majd miután beszállt Békés Balázs, elhajtott. „Habony Árpád tehát nem mert kijönni az épületből, a helyszínen az látszódott, hogy a miniszterelnök tanácsadójára váró fehér ruhás hölgyet egy repülőtéri busszal szállították át egy másik terminálhoz a Repülőtéri Rendőr-igazgatóság irányába. Habony Árpád ugyanakkor kámforrá vált” – írja a lap. Lapunk információi szerint egészen pontosan onnan helikopterrel ment tovább inkább a tököli reptérre.

A Flightradar adatai alapján a gép Makaóból érkezett – derítette ki a Magyar Nemzet, amelynek információi szerint Habonyék a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak a Makaó mellett fekvő Hongkongban. „A letelepedési kötvények legnagyobb hasznát a Hongkongban bejegyzett Hungary State Special Debt Managment (HSDDM) fölözte le. Habár a kínai kötvényforgalmazási engedélyt nem ez a cég, hanem a Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapta meg az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától még 2013-ban, a cég egyszerűen átadta a kereskedés jogát a HSSDM-nek" – írják.

A 444.hu emlékeztet: a cégnek (HSSDF), amelyik megkapta az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától az engedélyt a letelepedési kötvények forgalmazására, az egyik tulajdonosa volt az, aki Habonynak és barátnőjének, Nagy Boglárkának 2015-ben hongkongi helikoptertúrát foglalt le.

A Magyar Nemzet azt írja: „A legtöbb letelepedési kötvényt a kínaiak vették, az egész üzlet hasznának a 85 százaléka tehát a hongkongi cégnél landolt. A legfrissebb, március végi adatok szerint kötvényjegyzés útján közel 4800 külföldi kapott letelepedési engedélyt, de számuk 6600 fölé nőhet, hiszen ennyien várnak még a dokumentumukra. Ez azt jelenti, hogy 113–157 milliárd forintos bevétel 85 százaléka, azaz 96–133 milliárd forint landolhatott a hongkongi cégnél".

A cikk szerint fontos lehet az utazás időzítése, ugyanis június 30-ig áll nyitva az a jogi kiskapu, amely lehetővé teszi a külföldi cégek adó- és járulékmentes adásvételét. Ez egyfajta adóamnesztia, miután a kormány megszüntette a nem éppen sikeres stabilitási megtakarítási számla (smsz) konstrukcióját, írják.

A lap megkérdezte a cikk szereplőit is. Sallay András azt írta, hogy nem ad felvilágosítást a „Demján Csoport folyamatban lévő magán üzleti tárgyalásairól”, és hozzátette, hogy a letelepedési kötvények ügyével soha, semmilyen formában nem foglalkozott. „Békés Balázs a vállalatcsoportunk egyik külső ügyvédje, aki a jogi alelnök munkáját támogatja” – írta még Sallai.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek