Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Orbán közeli családtagjai is védetté válhatnak

2017.06.29. 12:29

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent egy módosítás a védett személyek védelméről szóló kormányrendelethez. A változással kibővítik a védett emberek listáját bizonyos családtagokkal.

A hatályos rendelet csak a köztársasági elnök vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársát, valamint gyermekét említi. Az új változatban azonban az is benne lesz, hogy a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja a miniszterelnök és a legfőbb ügyész vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa, illetve gyereke személyvédelmét, „ha alapos okból védelmük szükséges”.

Esetükben a TEK fog dönteni arról, pontosan milyen védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, például a hivatalos programjaik helyszínére terjed-e ki a védelem, esetleg a munkahelyükre, a belföldi utazásaikra vagy a közlekedési útvonalukra is.

A módosítás után a Készenléti Rendőrség kapja feladatául, hogy az Alkotmánybíróság elnökének és a Kúria elnökének a családtagjainak (itt is a velük élő házas- vagy élettársról, illetve gyerekekről van szó) személyvédelmét megszervezze és végrehajtsa, ha erre „alapos okból” szükség van.

Arról, hogy az adott esetben szükséges-e a személyvédelem, a rendészetért felelős miniszter, jelenleg Pintér Sándor dönt, mégpedig annak a javaslata alapján aki az eredetileg is védett személyt védi. Magyarul Pintér a TEK vagy a Készenléti Rendőrség javaslata alapján dönt.

A rendeletmódosítás ezenkívül visszautal a rendőrségről szóló törvénynek arra a részére, ami kimondja, hogy „ideiglenes védelemben részesíthető az a személy, akit közéleti tevékenysége miatt személye vagy közvetlen környezete ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg, illetve egyéb alapos okból védelme szükséges”. A szerdán kihirdetettek szerint az ő védelmükről is a TEK gondoskodik.

A változások július elsején lépnek hatályba.

Áder János államfő (és ha alapos ok van rá, a családtagjai) védelmét a Készenléti Rendőrség látja el. A Hvg.hu még 2015-ben arról írt, hogy ennek az az oka: Áder nem bízik meg a TEK-ben. Meg nem erősített értesülésük szerint azért rendült meg az államfő bizalma, mert kiderült, hogy a TEK védelme mellett Orbán Viktor Áder minden programjáról, összes találkozójáról tud. A cikk szerint a gyakorlat kezdetben szembement az akkor hatályos jogszabállyal, amely szerint az államfő védelmét is a TEK-nek kellett volna biztosítania. A szabályozás most és a hamarosan hatályba lépő módosított változat szerint is egyértelműen a Készenléti Rendőrség védelme alá helyezi Ádert.

A házelnök, Kövér László személyvédelmét sem a TEK látja el, de nem is a Készenléti Rendőrség, hanem az Országgyűlési Őrség.