János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán közeli családtagjai is védetté válhatnak

2017.06.29. 12:29

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent egy módosítás a védett személyek védelméről szóló kormányrendelethez. A változással kibővítik a védett emberek listáját bizonyos családtagokkal.

A hatályos rendelet csak a köztársasági elnök vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársát, valamint gyermekét említi. Az új változatban azonban az is benne lesz, hogy a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja a miniszterelnök és a legfőbb ügyész vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa, illetve gyereke személyvédelmét, „ha alapos okból védelmük szükséges”.

Esetükben a TEK fog dönteni arról, pontosan milyen védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, például a hivatalos programjaik helyszínére terjed-e ki a védelem, esetleg a munkahelyükre, a belföldi utazásaikra vagy a közlekedési útvonalukra is.

A módosítás után a Készenléti Rendőrség kapja feladatául, hogy az Alkotmánybíróság elnökének és a Kúria elnökének a családtagjainak (itt is a velük élő házas- vagy élettársról, illetve gyerekekről van szó) személyvédelmét megszervezze és végrehajtsa, ha erre „alapos okból” szükség van.

Arról, hogy az adott esetben szükséges-e a személyvédelem, a rendészetért felelős miniszter, jelenleg Pintér Sándor dönt, mégpedig annak a javaslata alapján aki az eredetileg is védett személyt védi. Magyarul Pintér a TEK vagy a Készenléti Rendőrség javaslata alapján dönt.

A rendeletmódosítás ezenkívül visszautal a rendőrségről szóló törvénynek arra a részére, ami kimondja, hogy „ideiglenes védelemben részesíthető az a személy, akit közéleti tevékenysége miatt személye vagy közvetlen környezete ellen irányuló erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg, illetve egyéb alapos okból védelme szükséges”. A szerdán kihirdetettek szerint az ő védelmükről is a TEK gondoskodik.

A változások július elsején lépnek hatályba.

Áder János államfő (és ha alapos ok van rá, a családtagjai) védelmét a Készenléti Rendőrség látja el. A Hvg.hu még 2015-ben arról írt, hogy ennek az az oka: Áder nem bízik meg a TEK-ben. Meg nem erősített értesülésük szerint azért rendült meg az államfő bizalma, mert kiderült, hogy a TEK védelme mellett Orbán Viktor Áder minden programjáról, összes találkozójáról tud. A cikk szerint a gyakorlat kezdetben szembement az akkor hatályos jogszabállyal, amely szerint az államfő védelmét is a TEK-nek kellett volna biztosítania. A szabályozás most és a hamarosan hatályba lépő módosított változat szerint is egyértelműen a Készenléti Rendőrség védelme alá helyezi Ádert.

A házelnök, Kövér László személyvédelmét sem a TEK látja el, de nem is a Készenléti Rendőrség, hanem az Országgyűlési Őrség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!