Megint megpróbálja a bizalmatlanság miatt leszavazott fideszes polgármester

2017.07.16. 08:18
Időközi választást tartanak Orgoványban, miután a képviselő-testület bizalma megcsappant a polgármesterben, így feloszlatta magát. A helyi képviselők évek óta csatáznak a fideszes polgármesterrel, akinek ez nem vette el a kedvét, újra elindul.

A Bács-Kiskun megyei Orgovány neve leginkább az 1919-es fehérterror eseményei miatt vált ismertté. A Tanácsköztársaság után ugyanis a településen tömegesen végezték ki az abban szerepet játszó kommunistákat, majd elásták őket az orgoványi erdőben.

Orgovány az utóbbi években viszont a fideszes polgármester és a helyi képviselők közötti ádáz csatával hívta fel magára az országos figyelmet.

Vasárnap azért kell időközi választást tartani, mert az idén márciusra annyira elmérgesedett a két fél viszonya, hogy a képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be  Lóczi Boglárka polgármester (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) ellen, majd egyhangúlag meg is szavazták. Ezután pedig a testület feloszlatta önmagát, így nemcsak a saját mandátumok, hanem a polgármester megbizatása is megszűnt.

A helyi sajtó információja szerint a mostani konfliktus több okra vezethető vissza. Hozzájárult az állandó jegyző hiánya, illetve az, hogy nem hajtották végre a Településfejlesztési Kft.-t érintő határozatokban foglaltakat, aminek következtében működésképtelenné vált az önkormányzat által üzemeltetett vállalkozás - írta a Baon.hu.

locziboglarka
Fotó: lezsaksandor.hu

De olyannyira nem friss konfliktusról van szó, hogy 2014-ben szintén törésig jutott már a viszony, mivel akkor egy 21 milliós támogatást kellett visszafizetni az államkasszába (a képviselők szerint a polgármester miatt). Akkor is nekimentek a 2012 óta polgármester Lóczinak, lemondtak a képviselők, időközit pedig csak azért nem írtak ki, mert októberben jött az országos önkormányzati választás.

A fideszes polgármester 67 szavazattal nyert 2014-ben

Lóczi Boglárka akkor is újra elindult, és ha szorosan is, de győzött 686-619-re Gyarmatiné Márton Olga független jelölt ellen (ez 52,5-47,5 százalékos arány). A mostani választáson Lóczinak négy kihívója van: Maszlik István, Gál Szilvia és Stégner István valamennyien függetlenként, míg Bencsik Mihály a Magyar Munkáspárt jelöltjeként indul. 

A hat képviselői helyre huszonöten pályáznak: tizenkilencen függetlenként, hatan pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként indulnak. 

Érdemes lesz nézni, hogy a fideszes jelöltnek sikerül-e megőriznie a posztját, és milyen aránnyal szerepel majd. Bár feltehetően a szavazók döntésében a helyi szempontok játsszák a főszerepet, nyilván jelzésértékű, hogy a polgármester továbbra is fideszesként indul, vagyis a kormánypártok bizalma nem rendült meg Lócziban.

A 3466 lakosú település választói névjegyzékében 2719-en szerepelnek. Reggel hattól este hét óráig három helyszínen lehet szavazni.