Egy igazi droggyár működött Felsődobszán, munkásokkal, gépekkel

2017.07.24. 09:59

Ipari körülmények között, ipari mennyiségben állított elő kábítószert több magyar és ukrán férfi Felsődobszán, ellenük jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Vádlottak ipari mennyiségben szereztek be mákszalmát, amelyből "cola" fantázianevű kábítószer gyártásába kezdtek.

A fő szervező magyar férfi és ukrán társa a kábítószer előállítására Felsődobszán nézett ki egy üresen álló raktárépületet. Egy céget is alapítottak, amely megvásárolta az ingatlant. Ezután több embert bevontak az előkészületekbe, a gyártásba. Egyiküktől - akinek a cége legálisan kereskedik mákszalmával, amely a jogszabályok szerint kábítószernek minősül - beszereztek négy tonna növényi anyagot.

A mákszalma a mák növény valamennyi része a magok kivételével, az ebből kivonható hatóanyag a morfium, amely szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható. A két férfi társai segítségével beszerezte a gyártáshoz szükséges eszközöket, betonkeverőket, présgépet, gázpalackokat, hordókat, zsákokat és vegyi anyagokat.

A gyártást 2016 májusában kezdték meg, ahhoz szintén ukrán és magyar állampolgárságú férfiakat fogadtak fel. A munkások tudták azt, hogy miben vesznek részt, munkájukért naponta 100 dollár kaptak.

A gyártás egy hónapon keresztül tartott, akkor a rendőrség rajtaütött az illegális droglaboron. A helyszínen különböző készültségi fokú kábítószert foglaltak le, annak mennyisége ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Mintegy 28 kilogramm volt a tiszta hatóanyag-tartalom. A férfiakat őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba kerültek.  • Hírek
  • Megtakarítás