Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nincs oka örülni a kánikulának, Budapest felveszi a kesztyűt!

2017.08.02. 11:19

A főpolgármester utasítására a fővárosi cégek mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőérzetén - közölte a budapesti városvezetés. 

Ez azt jelenti, hogy Budapest nem hagyja magát és szembeszáll az Időjárással. 

Nézzük a frontvonalakat! Az Időjárás kezében a pusztító forróság van, amit kíméletlenül ki is használ.

De a budapesti városvezetés sem eszköztelen:

  • a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan, 2 x 12 órás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. A munkagépek nappal elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.
  • Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat akár 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkenthető a lakosság hőérzete, lekötik a port és a polleneket.
  • Az FKF a BKV megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolja a villamossíneket a kivetődés megakadályozása érdekében.
  • A FŐKERT a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. A lakosságot is kérik a kollaborációra: amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.
  • Rossz hír a Kánikulának, hogy szemtelenkedhet ugyan velünk, de vegye figyelembe, hogy a FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű!  Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.
  • A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.
  • A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre! A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája a fővárosban elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.
  • A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok nyitvatartását (Palatinus, Római, Csillaghegy, Pünkösdfürdő, Paskál strandfürdő) egy órával meghosszabbították. A fürdők és strandok területén térítésmentesen használható víz automatákat helyeznek ki, valamint a hangosbemondón folyamatosan felhívják a vendégek figyelmét a magas UV-sugárzás veszélyeire és a fokozott folyadékbevitel fontosságára.
  • A város több mint 60 pontján már májustól rendelkezésre állnak a tűzcsapokra szerelt ivócsapok, amelyek pontos helyéről a www.ivocsap.hu weboldalon elhelyezett térkép nyújt tájékoztatást. 

Úgyhogy ne örüljön annyira az Időjárás, mert egyáltalán nem biztos, hogy ezt a háborút ő nyeri meg! 

NEM HAGYJUK!

Hajrá Budapest!