Sára, Márió
2 °C
6 °C

Feljelentette a BKV-t a szakszervezet

2017.08.04. 13:40 Módosítva: 2017-08-04 14:26:41

A munkavédelmi hatóságnál tett bejelentést a BKV-nál és a Volánbusznál tapasztalt munkakörülmények miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az EKSZ szerint a cégek vezetői többszöri írásbeli kérés ellenére sem tesznek eleget a hőségriadó idejére vonatkozó törvényi előírásoknak.

"Nem érdemes tovább levelezgetni a BKV illetékeseivel a munkavállalók, zömében a buszvezetők munkakörülményeinek a javításáról, mert a cégvezetés a minimális kánikulai intézkedéseken túl már arra sem veszi a fáradságot, hogy megválaszolja a szakszervezet írásos jelzéseit" – közölte Nemes Gábor, az EKSZ elnöke. 

A törvényben foglalt kánikula-intézkedések elmaradása miatt bejelentést tettek a munkavédelmi hatóságnál. A BKV vezetésének a szakszervezet napok óta küldi levélben is a vészjeleket, ennek ellenére sincs érdemi változás a hőségben dolgozó járművezetők munkakörülményeiben, ráadásul az elnök ma már mindössze egy irodavezető semmitmondó válaszát kapta az elvárható intézkedéseket sürgető újabb írására - írta közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ azt tartja leginkább aggályosnak, hogy a fővárosi BKV-nál és az állami tulajdonú cégnél, a Volánbusz Zrt.-nél is figyelmen kívül hagyják az országos tisztiorvos által kiadott hőségriadót, mivel nem tartják be a szabad téren végzett és minimum közepesen nehéz fizikai munkát végző járművezetők foglalkoztatási körülményeire vonatkozó előírást. A BKV a különösen a hosszú buszvonalakon – 98-as, 197-es, 161-es, 202E – sem biztosítja a járművezetők számára a hőségriadó idejére a törvényben előírt óránkénti megfelelő hosszúságú pihenőt, sőt egyes fordulópontokon még arra sincs lehetőség, hogy indulásig hűvös helyen várakozzanak a sofőrök.

A Volánbusz területén, például a 22-es viszonylaton több órán keresztül sem hagyhatják el a sofőrök a járműveket, mert azokkal esetenként bevásárló centrumok parkolójában, a tűző napon kénytelenek várakozni. Ez embertelenség, ráadásul különösen veszélyes is, hiszen a napon kínlódó sofőröknek ezek után utasok ezreit kell biztonságosan és türelmesen szállítaniuk – jelentette ki Nemes. 

Ebben a forróságban az utasok is egyre türelmetlenebbek, az ostor mindig a járművezetőn csattan. 

A szakszervezet többek közt a menetrend és az elsőajtós felszállás felfüggesztését kérte a társaságtól, ezek szerint nem kaptak választ.

A határátkelőkön vizet osztanak

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a megnövekedett utasforgalommiatt a határátkelőhelyen ásványvizet osztottak a rendőrök, ezen a gyakorlaton a jövőben sem kívánunk változtatni - válaszolta az Indexnek a rendőrség a kérdésre, hogy ők milyen intézkedéseket tesznek a kánikulában. Ezt és ezt a hírt hozták fel példának.