Sorra dőlnek a csúcsok: újabb melegrekord, ezúttal Szegeden

D KZG20110827022
2017.08.06. 08:59

Mára virradóan ismét megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Tevelen mérték, 25,3 fokot. Ma hajnalban Szegeden viszont 25,6 fokot mértek.

Megdőlt a rekord Budapesten is, az eddigi rekord Budapesten 2012-ben 23,7 fok volt, ma hajnalra Budapest Lágymányoson 25,1, Budapest belterületen 24,9 fokig hűlt le a levegő.

A napok óta tartó kánikulában sorra dőltek a melegrekordok. De már nem tart sokáig a meleg, estére felhőszakadást ígérnek, több helyen jégesőt is.

Napközben már nagyobb számban, előbb főként északon és az Alföldön, majd estétől délnyugat, nyugat felől már egyre többfelé várhatók zivatarok.

Késő délutántól heves zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében felhőszakadás (lokálisan 25-30, egyes körzetekben akár 40-45 milliméternél is több csapadékkal), jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), és 80 kilométer/órát meghaladó széllökés is előfordulhat.

Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt vasárnapra. Mindkét veszélyes időjárási jelenség miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére.

Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely/MTI (2011)  • Tippek
  • Lakáshitel