Móric
9 °C
15 °C

Házkutatást tartottak Trump lemondott kampányfőnökénél

2017.08.09. 17:57

Az FBI meglepetésszerű hajnali házkutatást tartott Donald Trump egykori kampányfőnökénél, írja a BBC. A nyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy Paul Manafortnál vannak-e olyan dokumentumok, amelyek megerősítik, hogy Trump és stábja kapcsolatban volt Putyinékkal a kampány idején.

A Washington Post információi szerint a július 26-i akció egy olyan nyomozás része volt, amelyben azt vizsgálják: befolyásolták-e a tavaly amerikai választást. Az FBI vezetője, az egyébként már Trump által kinevezett Robert Mueller számos felvételt foglalt le a helyszínen. 

A házkutatás előtti napon Manafort egyébként már önként megjelent az ügyet vizsgáló szenátusi bizottság előtt. A feltételezések szerint az FBI arról akart megbizonyosodni, hogy Manafort valóban bemutatta-e az összes üggyel kapcsolatos dokumentumot.

Van baj

Nem tudható, az FBI milyen anyagokat vitt magával, de az igen, hogy miket adott át korábban a bizottságnak. A lemondott kampányfőnök részt vett Trump fia és egy orosz ügyvédnő beszélgetésén a Trump Towerben. Ezen a beszélgetésen volt szó azokról az oroszok által kínált lejárató anyagokról, amelyekkel Hillary Clintont akarták a kampányban besározni.

Manafortot júniusban visszamenőlegesen külföldi ügynökként regisztrálták az Egyesült Államokban, mivel egy orosz támogatottságú ukrán pártnak dolgozott. A kampányfőnök akkor mondott le, amikor kiderült, hogy dollármilliókat kapott készpénzben egy Putyinhoz közeli oligarchától, hogy az orosz érdekeket képviselje hazájában és Ukrajnában is.