Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A fél országban elmossa az eső az ünnepet

2017.08.20. 07:23 Módosítva: 2017.08.20. 10:00
Budapestre, Pest megyére, valamint Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a vasárnap folyamán várható sok eső miatt a meteorológiai szolgálat. Az érintett területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: napközben a Dunától keletre a csendesebb, tartós eső mellett helyenként dörgés-villámlás (zivatar) előfordulhat. Főként a Duna-Tisza köze északi felén és az Északi-középhegység vidékén várható területi átlagban is jelentősebb mennyiségű csapadék, de lokálisan záporból vagy zivatarból máshol is eshet hasonló mennyiség.

Emellett délután a Tiszántúlon és a főváros tágabb környezetében átmenetileg 60 kilométer/óra körül alakulhatnak a legerősebb széllökések. Vasárnap az ország keleti felén is megszűnik a kánikula. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18-25 fok között alakul, a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon azonban még 25 fok fölé melegedhet fel a levegő, amely késő estére 13-19 fok közé hűl le.

Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs szombat délután közölte: a délelőtt 10 órakor kezdődő Parlament előtti légi és vízi parádéból kihagyják az ejtőernyős ugrásokat az időjárás miatt. Azt kérik, hogy a programok résztvevői mindenképp tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsák be a szervezők és a hatóságok utasításait.