Bugyiviseléshez is ad tanácsokat a bíróságok arculati kézikönyve

2017.08.24. 11:51 Módosítva: 2017.08.24. 11:55

Nyolcmillió forintért vett arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől (MOME). A kézikönyvben a bírósági ügyfélközpontok egységes megjelenését írják le, olvasható a Hvg.hu-n.

Az egységes arculatra azért van szükség, mert a jövőben az országban minden bíróságon ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat. Ehhez a MOME segítségét vették igénybe, amellyel még 2015-ben kötött stratégiai megállapodást az OBH. A két szervezet közös talárpályázatot is hirdetett 4,4 millió forintért, és közös projekt a balatonszemesi bírósági üdülő átalakítása is.

A bírósági dolgozók egy része által „bugyutának” nevezett arculati kézikönyv a Hvg.hu szerint felzúdulást keltett a bíróságokon. Ilyen megállapítások szerepelnek benne: 

  • Az új irodabútorokat az A4-es iratok méretére optimalizálják.  
  • Az ügyfélközpontok dolgozóinak alapvetően feketébe és fehérbe kell öltözniük.
  • A nők selyemkendőt, az urak nyakkendőt is kapnának az irodák új arculatának színeivel összhangban, „elősegítve az ügyintézők könnyebb felismerhetőségét”. A tervezők formaruhát javasolnak, de az OBH ennek bevezetését nem tervezi.
  • A kézikönyv nem javasolja az erős parfümöt: „A test illatainak általános frissessége figyelmet érdemlő szempont, azonban az erős és túlzott parfümhasználat kerülendő.”
  • A női alkalmazottaknak nem javasolják a műkörmöt, a rikító csatokat és a kócos hajat, a férfiak viszont hordhatnak egy pár bedugós vagy karika fülbevalót. A borosta tiltólistás, de az állszakáll jöhet.
  • A brosúra egy hétre összeállítja a dolgozó javasolt ruhatárát is. A nőknek az öt munkanapra öt bugyit javasolnak, amelyek lehetőleg fehérek, feketék, vagy testszínűek. Ugyanilyen ajánlás fogalmazódik meg a melltartókra (testszínű vagy fehér), trikóra (fehér), harisnyanadrágra (testszínű vagy fekete), bokafixre (testszínű vagy fekete), illetve pamutzoknira is (fekete).