Orbán más időpontra várja a francia elnököt

2017.08.24. 10:57 Módosítva: 2017.08.24. 10:58

Nem is volt szó arról, hogy Emmanuel Macron francia elnök mostani útján Magyarországra jönne, de ebben az évben még sor kerülhet egy újabb hivatalos találkozóra a V4-ek és Franciaország között, közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda. Ennek időpontját még keresik.

A tavasszal megválasztott új francia elnök háromnapos közép- és dél-európai körútra indul, Emmanuel Macron találkozik az osztrák kancellárral, a szlovák, a cseh, majd a román és a bolgár miniszterelnökkel, Magyarországot és Lengyelországot azonban kihagyja. Mint megírtuk, egy francia kormányzati forrás egyenesen azt állította a Reuters hírügynökségnek , hogy a kihagyással szándékosan „üzenetet küldenek” a két rendetlenkedő kormánynak, de hivatalosan semmi ilyet nem jelzett az Elysée-palota. 

A Miniszterelnökség arra is emlékeztetett, hogy a júniusi EU-csúcstalálkozó előtt a visegrádi négyek miniszterelnökei - köztük Orbán Viktor - már megbeszélést folytattak a francia elnökkel. Itt merült fel az, hogy még idén tarthatnának egy újabb Franciaország-V4 hivatalos találkozót.

A kérdésnek azért is van jelentősége, mert Macron most a V4-ek vetélytársaként emlegetett  slavkovi háromszög tagjaival, azaz Ausztria, Csehország és Szlovákia vezetőivel találkozik Bécsben. A csoportot 2015 januárjában hozták létre az európai integrációra fogékonyabb cseh-szlovák és az illiberális lengyel-magyar kormány tengelye közti különbségek miatt. Robert Fico szlovák elnök ugyanakkor azt mondta:  ez nem a V4 alternatívája, hanem újabb lehetőség a szomszédsági kapcsolatok kiaknázására.