Vilma
3 °C
11 °C

Egymillió eurót követelt a Belügyminisztériumtól a Teréz körúti robbantó

2017.08.25. 14:29 Módosítva: 2017.08.25. 16:07

A Központi Nyomozó Főügyészség már terrorcselekmény előkészületével is gyanúsítja a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját, aki egymillió eurót (304 millió forint) akart a Belügyminisztériumtól további robbantások elkövetésével fenyegetve megszerezni - közölte a főügyészség.

A pénteken közölt megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a Teréz körúti robbantást követően emailt küldött a Belügyminisztériumnak, amiben leírta a két rendőrjárőr megölésének szándékával működésbe hozott robbanószerkezet összetételét, illetve a robbanószerkezet elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Szándéka az volt, hogy Magyarország Belügyminisztériumát egy millió euró készpénz kifizetésére fogja kényszeríteni azzal a fenyegetéssel, hogy nagy mennyiségű robbanóanyaggal fog robbantani, ha pénzkövetelését nem teljesítik.

A terrorcselekmény előkészülete törvényi büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A korábban a gyanúsítottal közölt tényállást a főügyészség azzal egészítette ki, hogy a gyanúsított a két rendőrt megölését követően a náluk lévő szolgálati fegyvereket akarta megszerezni. A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy a robbanás közvetlen közelében lévő járőrök, illetve a robbanás 2,5-3 méteres körzetébe tartózkodó járókelők az életüket veszítsék, az attól távolabb lévő személyek testi épsége, egészsége jelentős veszélybe kerüljön. Erre tekintettel a főügyészség már előre kitervelten, aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúját közölte. A bűncselekmény törvényi büntetési tétele 10 évtől 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés.