A kormány ősszel benyújtja a Pszichológus Kamaráról szóló törvényt

untitled shoot-9060
2017.08.25. 05:59

Szeptemberben indul a politikai szezon, amely leginkább ígérgetésből és sárdobálásból fog állni, nem pedig törvénykezésből. Legalább is erre enged következtetni a kormány őszi törvényalkotási programja, amelyben nincsenek igazán meghatározó, a társadalmat megmozgató elképzelések, hanem főleg technikai változtatások. 

Van azért néhány érdekesség a parlament honlapjára felkerült anyagban

  • Módosítják a migrációs tárgyú törvényeket. A legfontosabb cél a jogszabályi keret javítása azon harmadik országbeli állampolgárok számára (tanulók, önkéntesek, gyakornokok és au pairek), akik az euba jönnének több mint három hónapra.
  • Változtatnának a közjegyzőkről szóló törvényen is. Ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, akkor a jövőben Magyarországon csak magyar állampolgár lehetne majd közjegyző. 
  • A titkos informácigyűjtéssel kapcsolatos törvény is módosulni fog, miután a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügyben Strasbourgban az Európai Emberi Jogok Egyezményébe ütközőnek találták, hogy a TEK bírói engedély nélkül végezhessen megfigyeléseket. Ezzel kapcsolatban a NAIH is nagyobb jogköröket fog kapni, erről itt írtunk részletesebben. 

A kormány 46 törvényjavaslattal készül az őszi szezonra, a legérdekesebb a Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról szól. Várhatóan novemberben nyújtják be, és decemberben fogadnák el. A kamara a rendszerváltás óta szinte folyamatosan téma, a harmadik Orbán-kabinet azonban úgy tűnik, tényleg meg szeretné valósítani. 

Igaz, a kamara létrehozásáról szóló törvénytervezet már tavaly ősszel is a kormány tervei között szerepelt, azonban végül be sem nyújtották. Az elképzelés lényege, hogy csak olyan foglalkozhasson lélekgyógyítással, akinek erről papírja van, vagyis hogy kiszűrjék a sarlatánokat. A kamara ötlete megosztja a pszichológus-társadalmat, nehéz megmondani, hogy bír-e értelmezhető támogatottsággal, vagy csak egy nagyon szűk, Fidesz-közeli kör lobbizik érte, mint ahogy azt helyenként írják a sajtóban.