Családügyi kabinetet alakított a kormány

2017.08.29. 13:04

A stratégiai és gazdasági kabinet után családügyi kabinetet is alakított a kormány kedden – vette észre a Magyar Nemzet a Magyar Közlönyben.

Az új kabinet vezetését Balog Zoltánra, az Emmi vezetőjére bízták, de tagjai között szerepel Rogán Antal, Orbán kabinetminisztere, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, továbbá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter. A kabinet állandó jelleggel meghívott tagja az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin lesz.

A havonta legalább egyszer összeülő családügyi kabinet feladata a kormányzati előterjesztések, a kormányzati fejlesztési programok, a kormányzati szakpolitikai stratégiák, valamint a központi költségvetésről szóló törvény tervezetének népesedés- és családpolitikai szempontból való vizsgálata és véleményezése lesz. De foglalkozni fognak a családpolitikai intézkedések folyamatos vizsgálatával, illetve javaslatokat tesznek majd egyes népesedéspolitikai szempontból fontos jelenségek vizsgálatára.

A családügyi kabinet létrehívása összhangban áll azzal, hogy Orbán Viktor már májusban bejelentette, hogy 2018 a családok éve lesz. A kormány emelni akarja többek között a családi adókedvezmény mértékét, ami a kétgyerekes családoknak kedvez majd. A három- vagy többgyerekes családok pedig egymilliót leírhatnak majd a tartozásukból. Mindezt azért, mert a kormány kitűzte azt a célt, hogy 2030-ra másfél százalékról 2,1 százalékra emeljék a születési rátát Magyarországon.