Donát
-2 °C
12 °C

Vádat emeltek Novák Előd ellen

2017.08.30. 18:03

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Novák Előd és társa ellen a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű két évvel ezelőtti megrongálása miatt - közölte az MTI. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon "temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás" bűntette miatt emelt vádat.

A vádirat szerint Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a szovjet hősök emlékművén lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták. A vádlott egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani a jelképet, de a rendőrök elvették tőle az eszközeit. Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Novák Elődnek, amivel újabb ütéseket mért az emlékműre, a rendőrök azonban ismét közbeléptek.

Az ügyészség szerint 60 ezer forint rongálási kár keletkezett az emlékműben, ami végül nem térült meg.

A Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül. Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év börtön is kiszabható.

Novák Előd a történtekkor a Jobbik országgyűlési képviselője volt. A politikus az ellenzéki párt parlamentbe jutása, 2010. május 14. óta volt tagja az Országgyűlésnek, a párt alelnöki tisztségét pedig 2009 októberétől 2016 májusáig töltötte be. A Jobbik első alapszervezetének alapítója tavaly júniusban visszaadta országgyűlési képviselői mandátumát, miután képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott róla. Vona Gábor pártelnök kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!