Szijjártó szerint az EU nem érti, hogy a kerítés jó

2017.09.04. 14:36

Aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. A tárcavezető szerint Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett, és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem.

Mint ismert, a magyar kormány múlt héten 400 millió eurót kért a határzár költségeire Brüsszeltől. Az Európai Bizottság azonban azt felelte, hogy már kaptunk 93 millió eurót az EU menekültügyi és biztonsági alapból, továbbá 6 millió eurót gyorssegélyként. Azonban az unió nem támogatja kerítések és akadályok építését a külső határokon.

Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy ugyan az Európai Bizottság részéről sokat mondják, hogy kerítést nem finanszíroz az EU, de

a kerítés jó, ez a megoldás, mert napi több, mint tízezer illegális bevándorlót feltartóztatni csak fizikai védelemmel lehet. A kerítés a védekezés szíve, közepe.

Mint mondta, annak idején Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs politikáért felelős, görög biztosa - aki korábban Görögország honvédelmi minisztere volt - is védte azt a kerítést, amelyet a török-görög határon építettek, manapság azonban a magyar kerítést bírálja.

Mint mondta, Görögországnak 1,5 milliárd eurót különítettek el az illegális bevándorlás kezelésére, Olaszország 740 millió, Bulgária pedig 260 millió eurót kap erre uniós forrásokból, vagyis a frontországoknak igenis jár támogatás a szolidaritás alapján. Magyarországnak több mint 800 millió eurós költsége adódott a határvédelmi feladatokból, és jogos elvárás, hogy a szolidaritás alapján az EU ennek egy részét megtérítse.

Szijjártó Péter kijelentette, a biztonságnak és a szolidaritásnak kéz a kézben kell járnia egymással, nem létezhet az egyik a másik nélkül. Nonszensz a kötelező betelepítési kvóták rendszere, mert nonszensz a szolidaritásra alapozva arra kérni egy országot, hogy egy a saját biztonságát aláásó jelenséget súlyosbítson a saját területén.

Úgy vélte, a kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását. Az európai biztonságra hosszú távon káros, hogy európai intézmények még mindig azon mesterkednek, hogy miként lehet behozni és szétosztani illegális bevándorlókat.