Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szijjártó szerint az EU nem érti, hogy a kerítés jó

2017.09.04. 14:36

Aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. A tárcavezető szerint Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett, és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem.

Mint ismert, a magyar kormány múlt héten 400 millió eurót kért a határzár költségeire Brüsszeltől. Az Európai Bizottság azonban azt felelte, hogy már kaptunk 93 millió eurót az EU menekültügyi és biztonsági alapból, továbbá 6 millió eurót gyorssegélyként. Azonban az unió nem támogatja kerítések és akadályok építését a külső határokon.

Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy ugyan az Európai Bizottság részéről sokat mondják, hogy kerítést nem finanszíroz az EU, de

a kerítés jó, ez a megoldás, mert napi több, mint tízezer illegális bevándorlót feltartóztatni csak fizikai védelemmel lehet. A kerítés a védekezés szíve, közepe.

Mint mondta, annak idején Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs politikáért felelős, görög biztosa - aki korábban Görögország honvédelmi minisztere volt - is védte azt a kerítést, amelyet a török-görög határon építettek, manapság azonban a magyar kerítést bírálja.

Mint mondta, Görögországnak 1,5 milliárd eurót különítettek el az illegális bevándorlás kezelésére, Olaszország 740 millió, Bulgária pedig 260 millió eurót kap erre uniós forrásokból, vagyis a frontországoknak igenis jár támogatás a szolidaritás alapján. Magyarországnak több mint 800 millió eurós költsége adódott a határvédelmi feladatokból, és jogos elvárás, hogy a szolidaritás alapján az EU ennek egy részét megtérítse.

Szijjártó Péter kijelentette, a biztonságnak és a szolidaritásnak kéz a kézben kell járnia egymással, nem létezhet az egyik a másik nélkül. Nonszensz a kötelező betelepítési kvóták rendszere, mert nonszensz a szolidaritásra alapozva arra kérni egy országot, hogy egy a saját biztonságát aláásó jelenséget súlyosbítson a saját területén.

Úgy vélte, a kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását. Az európai biztonságra hosszú távon káros, hogy európai intézmények még mindig azon mesterkednek, hogy miként lehet behozni és szétosztani illegális bevándorlókat.