Szijjártó Péter velős választ adott Angela Merkelnek

2017.09.04. 15:57 Módosítva: 2017.09.04. 16:30

Szijjártó Péter közleményben reagált a német kancellárjelölti vitán Orbán Viktorról elhangzott kijelentésekre.

Mint megírtuk, Angela Merkel és Martin Schulz vasárnap esti tévévitáján hosszan beszélgettek a menekültválságról. A vitán a szociáldemokrata Martin Schulz azt mondta Merkelnek: hiba volt 2015-ben a Budapesten felhalmozódott több százezer menekültet beengedni Németországba. Schulz szerint ez egy váratlan döntés volt, amiről az uniós tagországokat nem tájékoztatták előre. Ennek eredménye lett az, hogy ma nem lehet uniós menekültpolitikáról beszélni, mert Orbán Viktor Magyarországon vagy  Jaroslaw Kaczynski Lengyelországon kihúzza magát a felelősség alól, hiába kapnak egy csomó pénzt az uniótól. 

Merkel erre azt mondta: 

Schulz úr! Ön is jól tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök akkor a már Budapesten lévő menekültektől elvette a vonatjegyeket, nem ismerte el őket, nem engedte elindulni a vonatokat. Mindannyian tudtuk, hogy Magyarország nem akar ebben szolidáris módon részt venni. 

Merkel szerint ebből állt elő az a helyzet, hogy a menekültek gyalog indultak meg nyugatra, ami humanitárius katasztrófával fenyegetett. Ekkor kellett meghoznia a döntést Angela Merkelnek, hogy a menekültek vonaton Németországba utazhassanak. 

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján erre azt mondta: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ebben az ügyben nem az a kérdés, hogy valakinek van-e vonatjegye, hanem hogy van-e a határ átlépésére jogosító okmánya.

A külügyminiszter szerint  megtiszteltetés, ha Európa legerősebb országának választási kampányában a két legesélyesebb jelölt vitáján a legfontosabb kérdés Magyarország. "Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát".

Szijjártó felidézte: 

2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

Világos volt, hogy ez alól egy kivétel van: ha a német vagy az osztrák kancellár ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik, és hogy ez miért történt, az az ő belügyük, mondta Szijjártó Péter.