Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gond van a diákigazolványok gyártásával

2017.09.07. 05:32

Több olvasói levél is érkezett szerkesztőségünkbe azt panaszolva, hogy leállt a diákigazolványok gyártása, az információval pedig egybevág kollégáink saját tapasztalata is. Az egyik levelet egy iskolatitkár írta, akinek az a feladata, hogy a gyerek és szülő által hozott okmányirodai adatlap alapján megrendelje egy webes felületen az igazolványt.

Na most. Az a bizonyos honlap nem működik

- írta.

A levele szerint májusban hivatalos értesítést kaptak az Oktatási Hivataltól, hogy megújul az oldal, nyáron nem lesz elérhető, de júliusra kész lesz. Aztán nyáron jött a következő email, hogy mégsem készült el, de majd szólnak, ha megvan.

Azt is írta, hogy a május előtt leadott igénylésre ki tud adni ideiglenes igazolványt, aki viszont erről lemaradt, az ideiglenest sem kaphat. Az iskola egyébként felhívta a BKK-t, de ott nem tudtak a problémáról, vagyis az Oktatási Hivatal nem értesítette őket arról, hogy Magyarországon hónapok óta nem lehet új diákigazolványt kiállítani. Olvasónk szerint a BKK azt mondta az iskolájuknak, hogy iskolalátogatási igazolást nem fogadnak el.

Elértünk egy iskolaigazgatót, ő megerősítette, hogy a webes felületet nyárra ígérték, és az valóban megcsúszott, de ő azt mondta, ezekben a napokban már megnyílt az oldal. Most viszont azért nem tudnak rendesen dolgozni, mert állandóan leáll, vagy kidobja az iskolatitkárokat a felület, vélhetően a túlterhelés miatt is.

Írt nekünk egy szülő is, az ő levelében az áll, hogy "a gólyák idén nem kapnak diákigazolványt, helyette kéthavonta A4-es lapon igazolja az iskola, hogy odajár a diák. Arról nem szól a fáma, hogy BKK bérletre hogyan adjuk meg a diákigazolvány számát! És arról sem, hogyan fér be az A4-es az irattartóba."

Kollégáink hasonló tájékoztatást kaptak, egyiküknek azt mondták, november-decemberre várható a diákigazolvány, egy másikuknak a szülői értekezleten annyit mondtak, hogy nem érkeztek meg, előreláthatólag minimum egy hónapig nem is fognak. Ha valakinek lejárt, kérjen rá a titkárságon új érvényesítő matricát.

Ha az sincs, akkor iskolalátogatásit.

Iskolakezdésre egyébként volt egy hírünk arról, hogy aki most kezdi az első osztályt, az iskolai igazolással utazhat diákbérlettel a fővárosi tömegközlekedés járatain. Ez azonban most nem sokat ér, ugyanis – írtuk akkor – ezt az igazolást is a diákigazolvány igénylésére szolgáló rendszerből, központilag sorszámozva nyomtatják ki, megjelölve benne, hogy a diákigazolvány igénylése folyamatban van.

Megkérdeztük az Oktatási Hivatalt, hogy mi a leállás oka, hány diákot érint, és mit tud tenni az a diák, akinek emiatt nincs igazolványa, kezdeményeztek-e tárgyalásokat a BKK-val, vagy egyéb helyi közlekedési vállalattal, MÁV-val. Megkérdeztük a BKK-t is, hogy mi az álláspontjuk és a tapasztalatuk az ügyben. Várjuk a válaszokat.

Ha önnek van bármi tapasztalata a késve érkező diákigazolványokkal, írja meg az ugyelet@index.inda.hu címre, vagy ha van telepített levelezőrendszere, ide kattintva! Köszönjük.