Illés
17 °C
28 °C

Erdőtisztítás helyett Natura2000-es területről lopták a védett fákat

2017.09.14. 10:19

Vádat emeltek két átányi férfival szemben, akik erdőtisztításra vállalkoztak, de a szerződésüket megszegve valójában a szomszédos területről lopták a fát, mit sem törődve azzal, hogy így védett madarak élőhelyeit pusztítják és veszélyeztetik - közölte a Hevesi Járási Ügyészség.

Különleges madarak

Átány község külterületén található az úgynevezett Kázsmándi erdő, ami fele-fele részben egy magánszemély, valamint a Magyar Állam tulajdona. Az állami tulajdonban lévő, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló erdőrészek „Hevesi-sík” néven a Natura 2000 európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területek hálózatának részei, különleges jelentőségű madárvédelmi területek, úgy is mint a parlagi sas, a kis őrgébics, a tövisszúró gébics, a balkáni fakopáncs, a kékvércse, a kerecsensólyom és a szalakóta fészkelő és költő helyei.

Megtetszettek nekik a nagy fák, ellopták

A magánszemély által kezelt erdőrészek kívül esnek a természetvédelmi terület határán. E területek tulajdonosa 2016 őszén megállapodott két átányi lakossal - az ügy vádlottjaival -abban, hogy kitisztítják az erdejét, abból a tűzifát és a gallyfát eltakarítják. Megbízójuk kifejezetten felhívta a két férfi figyelmét arra, hogy az erdőn átvezető dűlőút másik oldalán Natura 2000 kijelölésű erdő található, amit nem lehet eltéveszteni, mivel abban nagy és erős fák vannak.

Novemberben a vádlottak kettesben mentek ki az erdőre, ahol meglátva az állami területen álló 50-70 cm törzsátmérőjű fákat, nyomban azok kitermeléséhez fogtak a szomszédban elvállalt erdőtisztítási munka helyett. Ennek során több nap alatt összesen 30 darab, közel egymillió forint értékű idős kőrisfát vágtak ki, amiket elloptak.

Jelentős mértékben károsodott

A két férfi a jogszerűtlen fahasználattal az erdőterületre jellemző és a Natura 2000 kijelölésre alapul szolgáló madárfajok élőhelyét jelentős mértékben károsította, tevékenységük nyomán a terület emberi beavatkozás nélkül akár természetvédelmi értékét is elveszítheti.

A Hevesi Járási Ügyészség Natura 2000 terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás és nagyobb értékre elkövetett lopással vádolja az elkövetőket, akikkel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratában.

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi szakága emellett ellenőrzi azt is, hogy a terület helyreállítása érdekében szükséges, jogszabályban előírt hatósági intézkedések megtörténtek-e.

Ebben a 2009-es cikkben is olvashatnak arról, milyen komoly károkat okoz errefelé az illegális fakivágás.