2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Pacifista keresztes lesz a keresztényüldözés új helyettes államtitkára

2017.09.14. 08:16 Módosítva: 2017.09.14. 09:35

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot eddig vezető Török Tamás egyéves megbízatásának lejártával visszatér a diplomáciai pályára. Helyét munkatársa, Azbej Tristan veszi át, írja a Magyar Idők.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: Azbej Tristan az Egyesül Államokban tanult, a Közel-Keleten szerzett tapasztalatokat, korábban diplomáciai feladatokat is ellátott. Az üldözött keresztények ügyeit jól ismeri, írása is jelent meg a témában. 

A magyar-örmény családban, francia édesanyától született Azbej Tristannak saját honlapja is van. Ezen a következőképpen mutatja be magát:

Lelkesedő realista, multikulti hazafi, fiatal KDNP-s, toleráns konzervatív, kifinomult fradista állat, gazdaságpárti környezetvédő, munkamániás családapa, pacifista keresztes, külszolgálatos gyerehaza-mozgalmár, szelíd provokátor.

tristan1

"A vadkeletért lemondtam a vadnyugatról"

Egyszerűen nem tudjuk kihagyni: Azbej Tristan honlapja igazi aranybánya. Saját magáról még a következőket írja:

  • "Az Ázbej név, egy olyan örmény-magyar családé, amelyik 350 éve él a Kárpát-medencében, inkább értékeket teremtve az itt élő közösségekben, mint felélve azokat."
  • "A Tristan keresztnevet francia édesanyám adta nekem, aki Párizs egyik bohém külvárosában szült világra."
  • (Hosutonban) "egy emlékezetes napon megláttam magamat 40 évesen, ahogy jóllakottan kiszállok a terepjárómból valamelyik texasi suburbia egyik tágas egyen háza előtt, és bekiabálok egy “Honey, I’m home”-ot az ismerős-ismeretlen koreai-amerikai feleségemnek. Túlságosan le volt minden kottázva." 
  • Az Egyesült Államokban "a földtudományok doktora lettem (annak ellenére, hogy a védésem napján egy Mezítlábas Billy nevű srác lövöldözni kezdett az egyetemen), majd felszámoltam mindent, és a vadkeletért lemondtam a vadnyugatról. Egy héttel a hazatérésem után, a Kossuth-téren találtam magamat, egy olyan miniszterelnök lemondását követelve, aki a párttársai előtt lekurvázta Magyarországot."

Az ELTE-n diplomázott geológusként, majd a Virginia Tech Egyetemen doktorált. Hazaétérése után ő alapította a Gyere Haza Alapítványt, amelynek célja a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazacsábítása. Azbej, a KDNP ifjúsági szervezetének, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek volt az alelnöke. A  2010-es kormányváltás után saját bevallása szerint "szintet ugrott", és előbb a Fidesz-KDNP, majd a Miniszterelnökség zöldpolitikai tanácsadójaként dolgozott, majd Izraelben lett a Tel Avivi-i magyar nagykövetség Tudományos és Technológiai attaséja. 

2008-ban Azbej Tristan alapította az Öko Urbána egyesületet is, hogy „a városban élő fiatalokhoz közelebb hozza a környezetvédelmet”. Mint korábban megírtuk, Stágel Bence, a KDNP volt országgyűlési képviselője 2015-ben több alkalommal összesen közel félmillió forintot vett fel az Öko Urbána Egyesület bankszámlájáról, amelyre az állami támogatások mellett több mint 300 ezer forint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségtől (IKSZ) érkezett. Az nem derült ki, mire használták a fölvett pénzt. Azbej Tristan erről a korszakról honlapján ezt írja: 

környezetvédelemmel foglalkoztam, egyik projektről a másikra élve, a szó legszorosabb értelmében megjárva a csatornát (Fővárosi Csatornázási Művek - a szerk.), sőt, szolgálva egy norvég civilszervezet kötelékében is.

A most távozó Török Tamás helyettes államtitkárról a Népszava azt írja, az Olaszországból korábban hazatérő diplomata nem önszántából távozik a posztról. A lap szerint menesztése összefüggésbe hozható azzal, hogy az iraki Erbílben nem készült el az az iskola, ahol több sajtónyilatkozat szerint szeptemberben már kezdődnie kellett volna a tanításnak.

Az iskola építését a magyar kormány 120 millió, a katolikus püspöki kar 80 millió forinttal támogatta. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ősszel ezzel igyekezett bizonyítani, hogy „nekünk, magyaroknak sincs kő a szívünk helyén”, mivel a magyar közreműködéssel épülő iskola közel hétszáz menekült gyermek oktatását fogja szolgálni.

A kormány tavaly 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos keretet különített el a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségeket segítésére. A helyettes államtitkárság feladata, hogy kapcsolatot tartson az üldözött keresztény közösségek képviselőivel, menedzselje a támogatási programokat, és felhívja a nemzetközi szervezetek figyelmét a hitük miatt üldöztetést szenvedők ügyére.

Az elmúlt egy évben a Hungary Helps program részeként támogatták egy kurdisztáni iskola felépítését, egy kórház gyógyszerszükségletének fedezését, templomok, és egy teljes település, az iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítését. Szeptemberben indult egy olyan ösztöndíjprogram is, amellyel a válságövezetekből származó keresztény fiatalok tanulhatnak magyar egyetemeken.