Albert, Lipót
2 °C
12 °C

110 éves lett Elza néni, aki megmentette Soros György anyját

2017.09.19. 05:44 Módosítva: 2017-09-19 08:32:04

Száztizedik születésnapját ünnepelte hétfőn Bran­deisz Elza, aki a holokauszt idején élete kockáztatásával mentett zsidókat, ezért 1995-ben az izraeli Yad Vasem Intézet Világ igaza díjjal tüntette ki.

A Bors azt írja: Soros György édesanyja, Szűcs Erzsébet is neki köszönheti az életét. Amikor a háború idején Erzsébetet keresték a csendőrök, ő Bran­deisz Elza balatonalmádi nyaralójában húzta meg magát. Ott a két nő összebarátkozott, vitorlázni jártak és nagyokat beszélgettek.

20100921ElzaNeni4
Fotó: Sopron.hu

Meglátogatta őket az akkor tizenéves Soros György is, később ő is ott lakott egy ideig. Ha a szomszédok rosszindulatúak lettek volna, végünk van, mondta korábban Brandeisz Elza a Kisalföldnek. Később négyszer járt is Soroséknál az Egyesült Államokban.  

Az evangélikus vallású Brandeisz Elza aktív éveiben tánctanárként dolgozott, mozgásművészetet tanított. A  művészi tornában ma is tanítják a róla elnevezett speciális fordulatot, a Brandeisz-ugrást.

Soros György később Brandeisz Elza kérésére támogatta százmillió forinttal Balatonalmádiban a Vörösberényi Általános Iskola felújítását. Ahogy az üzletember korábban a Heteknek mondta: "Ő kért meg rá, hogy segítsek az építésben, és iránta való hálámból adtam a pénzt. Az avatásra is miatta mentem el. Ez az egész iskolaépítés Brandeisz Elzáról szólt."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?