Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelkedett a kórházi fertőzések száma

2017.09.26. 08:31

Tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül

174 esetben a fertőzés volt a halál közvetlen oka, vagy közrejátszott az ápolt halálában.

– derült ki az Országos Epidemiológiai Központ Magyar Nemzet által közölt legfrissebb jelentéséből. Eszerint a bejelentett multirezisztens kórokozók miatti esetek közül emelkedés tapasztalható egyebek között a multirezisztens Klebsiella (húgyúti fertőzés) és az E. coli okozta fertőzések (bélbetegség) esetében, de a rezisztens Staphylococcus aureus, vagyis az MRSA okozta súlyos kórházi bőrfertőzés is többeket érintett, tavaly 1104-en betegedtek meg miatta. A multirezisztens kórokozóval fertőzött betegek 17,2 százalékát át is helyezték más intézménybe, év végén a betegek 4,5 százaléka még benn feküdt a kórházban.

A fekvőbeteg-ellátó intézményeknek 2006 szeptembere óta kell jelenteni a jogszabályban meghatározott multirezisztens kórokozók által előidézett, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket - ennek a 167 listázott kórház közül csak három nem tett eleget.

A mutatók szerint 4830 MRK-fertőzést jelentettek, ez emelkedést mutat a 2015. évihez képest, akkor ugyanis ez a szám 4187 volt, míg 2014-ben még csak 3998. Ha figyelembe vesszük a jelentő intézmények betegforgalmát, akkor tavaly országosan tízezer betegre 23,4 MRK-fertőzés jutott. A leggyakrabban a húgyúti fertőzések fordultak elő, amelyek az összes bejelentett fertőzések 28 százalékát tették ki. Az MRK okozta sebfertőzések az előző évhez hasonlóan második helyre kerültek, ezt követi a véráramfertőzés - melynek előfordulása egyébként jelentősen csökkent - és a kórházi kezeléssel összefüggő tüdőgyulladás. Szintén javult a helyzet a vastagbélgyulladással járó clostridium difficile (CDI) baktérium okozta fertőzések területén.

A jelentésben a szakértők azzal magyarázták az MRK esetszámának növekedését, hogy tavaly jelentősen emelkedett (38 százalék) a mikrobiológiai vizsgálatok száma, ezáltal több eset azonosítására kerül sor, valamint hogy helytelenül alkalmazták az antibiotikumokat.

A fertőzések által érintett betegek többsége továbbra is a 60 év feletti korosztályba tartozik, míg az ápoltak másfél százaléka az egy év alatti korosztályba. Az ellátott betegek ápolási ideje 226 220 nap volt, az ápoltak átlagosan 49,5 napot töltöttek a fekvőbeteg-ellátó intézetekben.

D NOE20170223002
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A fertőzések kórházakra lebontott számát nem hozták nyilvánosságra. Ennek egyik oka az egészségügyi szakértők szerint egyértelmű: a döntéshozók nem akarják, hogy a lakosság rosszul értelmezze a számokat, és megrendüljön a bizalom az esetleg rosszul teljesítő intézményekben. Ezt a jogvédő szervezetek, például a Társaság a Szabadságjogokért vitatja, évek óta küzdenek az adatok nyilvánosságra hozásáért, de ezidáig hiába.

A Magyar Nemzet felhívja arra a figyelmet, hogy Magyarország valódi egészségügyi helyzetét jellemzi, hogy az európai egészségügyi fogyasztói index (Europe Health Consumer Index, EHCI) 2016-ra vonatkozó jelentése szerint hazánkat már azok az országok is megelőzik, amelyek egy évvel korábban még a legrosszabbak közé tartoztak - például Szerbia. Az egészségügyi rendszer a jelentés szerint nem számít különösebben eredményesnek, 300 pontból hazánk mindössze 163-at kapott. A kilenc indikátorból öt nem volt megfelelő, egyebek között a kórházi fertőzések között a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések számával nem voltak elégedettek a szakemberek.