Százezer hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon

2017.09.27. 12:37

Több mint százhatvanmillió forint értékben foglalt le csaknem százezer darab gyógyszert a rendőrség Magyarországon az Interpol által koordinált Pangea elnevezésű, hamis és illegális gyógyszerek kereskedelme elleni nemzetközi akcióban - jelentette be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ilku Lívia hozzátette: a szeptember 12. és 19. között, 123 ország mintegy 200 hatósága által tartott akció nemzetközi szinten is sikeres volt, 51 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) értékben foglaltak le összesen 25 millió hamis tablettát, ami rekordmennyiségnek számít. Világszerte 1058 nyomozás indult, 3584 weboldalt és 3000 online hirdetést függesztettek fel.

Mint mondta, a lefoglalt készítmények között főleg

  • fájdalomcsillapítók,
  • epilepszia elleni készítmények,
  • mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek,
  • potencianövelő tabletták,
  • étrend-kiegészítő szerek vannak.

Ezen felül 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket - például hamis fogászati készülékeket, implantátumokat, óvszereket, fecskendőket, kötszereket és tiltott sebészeti eszközöket - is lefoglaltak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyógyszerhamisítást a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza azzal, hogy nem választják az olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ugyanakkor kockázatos gyógyszereket.

Zacher Gábor azt mondta, az még a jobbik eset, ha a rendelt gyógyszerben nincs hatóanyag, mert így legalább nem árt, de előfordulhat, hogy nem azt a hatóanyagot tartalmazza a megrendelt készítmény, amit feltüntettek, és ebben az esetben az nem várt kölcsönhatásba léphet a már szedett gyógyszerekkel. Kitért arra: a magyarok "gyógyszerszedő nemzet", becslések szerint 70 ezer altató- és nyugtatószerfüggő van az országban, jellemzően ők fordulnak az illegális gyógyszerekhez világhoz, mert már nem tudják máshogy kielégíteni igényeiket.