Judit
3 °C
7 °C

Fizetőssé tették az egyenlőség jegyében készült játszóteret Hajdúhadházon

2017.09.28. 09:25

Több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák, de a játszóteret fizetőssé tették - számolt be a Népszava.hu

Szederjes Sport- és Konferenciaközpont Hajdúhadházon
Szederjes Sport- és Konferenciaközpont Hajdúhadházon
Fotó: @szederjeskozpont / Facebook

Egy hétgyerekes roma családfő azt panaszolta, hogy ha négy kisebb gyereke egyszerre szeretné használni a játszóteret, kétezer forintot kellene kifizetnie, és ezt nem engedheti meg magának. Ötszáz forint a belépő, de sok családnak ez a pénz a napi betevőre kell, nem hintázásra. 

Úgy tűnik, a romák csak pántlikaként szerepeltek azon az uniós pályázaton, ami hangzatos nevet visel: "A sport, mely egyenlővé tesz." Szociális célú városrehabilitációs projektre az Észak-alföldi Operatív Program keretében közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház, ennek keretében épült meg a szederjesi városrészben a „közösségi és közszféra funkciókat szolgáló létesítmény”. Ez utóbbira az unió 85,3 millió forintot adott, a város pedig 30 milliós önrészt tett hozzá. Két évvel ezelőtt adták át az új sportpályát és játszóteret, amit az avatás utáni napokban még ingyen használhatott mindenki.

"Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből" – mondta az egyik helybéli.

Hajdúhadházon a lakosság harmada él valamelyik leszakadó városrészben, mélyszegénységben, számukra a napi ötszáz forintos belépődíj kifizetése irreális teher.

Csáfordi Dénes polgármester korábban a Haon.hu hírportálnak azt nyilatkozta az ügyről, hogy ez az egyetlen olyan szabadtéri létesítményük, aminek használatáért jelképes összegű hozzájárulást kérnek a használóktól. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?