Friderika
12 °C
29 °C

Fizetőssé tették az egyenlőség jegyében készült játszóteret Hajdúhadházon

2017.09.28. 09:25

Több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák, de a játszóteret fizetőssé tették - számolt be a Népszava.hu

Szederjes Sport- és Konferenciaközpont Hajdúhadházon
Szederjes Sport- és Konferenciaközpont Hajdúhadházon
Fotó: @szederjeskozpont / Facebook

Egy hétgyerekes roma családfő azt panaszolta, hogy ha négy kisebb gyereke egyszerre szeretné használni a játszóteret, kétezer forintot kellene kifizetnie, és ezt nem engedheti meg magának. Ötszáz forint a belépő, de sok családnak ez a pénz a napi betevőre kell, nem hintázásra. 

Úgy tűnik, a romák csak pántlikaként szerepeltek azon az uniós pályázaton, ami hangzatos nevet visel: "A sport, mely egyenlővé tesz." Szociális célú városrehabilitációs projektre az Észak-alföldi Operatív Program keretében közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház, ennek keretében épült meg a szederjesi városrészben a „közösségi és közszféra funkciókat szolgáló létesítmény”. Ez utóbbira az unió 85,3 millió forintot adott, a város pedig 30 milliós önrészt tett hozzá. Két évvel ezelőtt adták át az új sportpályát és játszóteret, amit az avatás utáni napokban még ingyen használhatott mindenki.

"Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből" – mondta az egyik helybéli.

Hajdúhadházon a lakosság harmada él valamelyik leszakadó városrészben, mélyszegénységben, számukra a napi ötszáz forintos belépődíj kifizetése irreális teher.

Csáfordi Dénes polgármester korábban a Haon.hu hírportálnak azt nyilatkozta az ügyről, hogy ez az egyetlen olyan szabadtéri létesítményük, aminek használatáért jelképes összegű hozzájárulást kérnek a használóktól.