Kelet-Ukrajnába akart magyar zsoldosokat toborozni egy paksi férfi

2017.09.28. 08:47 Módosítva: 2017.09.28. 08:49

A Kelet-Ukrajnában harcoló szakadár fegyveresek közé akart magyarokat toborozni egy paksi férfi, írja a Blikk. A férfit előzetes letartóztatásba helyezte a Szekszárdi Járásbíróság, „a szövetséges fegyveres erőn kívüli, fegyveres összeütközésben részt vevő szervezetbe belépéssel elkövetett” tiltott toborzás bűntettével gyanúsítják.

A férfi maga is részt vett egy katonai kiképzésen a kelet-ukrajnai Donyeckben, hogy a szakadár orosz erők oldalán harcoljon a reguláris ukrán haderő ellen. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a 43 éves férfit L. Krisztiánnak hívják. Tevékenysége már múlt év őszén feltűnt a Terrorelhárítási Központ felderítőinek. Operatív nyomozást folytattak ellene, majd feljelentést tettek. A férfi ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak. A Magyar Idők úgy tudja, hogy három napja sikerült elfogni.

A varsói Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének 2015-ben publikált elemzése szerint a donyecki háborús cselekményekben 300 külföldi vehet részt önkéntesként vagy zsoldosként. A szeparatisták között száz német, ugyanannyi szerb, 30 magyar és 25 amerikai harcolhat.