Balesetet szenvedett egy amerikai turista a Mátyás-hegyi-barlangban

2017.10.04. 20:22 Módosítva: 2017.10.05. 08:46

Szerda délután megint baleset történt a Mátyás-hegyi-barlangban. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat vonult ki az esethez, 16:45-kor kaptak riasztást.

Egy 22 éves amerikai állampolgár egy szervezett, idegenforgalmi overallos túrán vett részt a Mátyás-hegyi-barlangban. A legnépszerűbb, naponta több tucat turista által látogatott Nagy Kör nevű túraútvonal Szendvics nevű szűkületében túráztak, egy rendkívül lapos, csak kúszva járható szakaszon.

A barlangi mentőszolgálat szerda este 22 barlangi mentővel volt a helyszínen, az ellátást nehezítette, hogy a mentőegység is egy fél méternél alacsonyabb főte (a bánya mennyezete) magasságú helyen volt kénytelen dolgozni.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat speciális mentőhordágyában szállították a felszínre a sérültet este 10 órakor, majd mentővel a Honvédkórházba vitték a turistát. 

Kovács Márton, a barlangi mentők ügyeletese elmondta, hogy azért hívta őket a barlangi túra vezetője, mert a fiatalember egy szűkületben rosszul mozdult, és a térdkalácsa kiugrott a helyéről, emiatt nem tudott volna egyedül kijönni a barlangból. Erős kábító fájdalomcsillapítás mellett helyrerakták ugyan a térdkalácsát, de így is hordágyon kellett kihozni. 

mentes
Fotó: Marton_KOVACS_photographer

A mai baleset egy hét alatt a második baleset a Mátyás-hegyi-barlangban. Múlt pénteken egy fiatal túrázó szenvedett balesetet a barlang egy másik ágában. A Mátyás-hegyi-barlang a Pál-völgyi barlangrendszer része, ami jelenleg az ország leghosszabb barlangrendszere, járatainak hossza körülbelül 30 kilométer.