Emőke
-4 °C
9 °C

Már márciusban is használtak mérges gázt Szíriában

2017.10.04. 19:22

Mérgesgáz-támadást hajtottak végre polgári lakosság ellen Szíriában március végén, írja az MTI az amszterdami székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szerdai bejelentése nyomán.

A szervezet szerint a Hama körzetben fekvő Latamneh városában március végén szarint vetettek be, amelynek következtében mintegy 70 embert megsérült. Legtöbbjüknek erős hányingere volt, sokakat habzó szájal és izomgörcsös panaszokkal vittek kórházba.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös vizsgálata korábban kimutatta, hogy a 2011-ben kezdődött szíriai háború alatt a kormányerők eddig legalább háromszor vetettek be klórt tartalmazó kémiai fegyvereket, az Iszlám Állam pedig több alkalommal kéntartalmú mustárgázt használt.

A nyugati országok korábbi álláspontja szerint a szíriai rezsim április 4-én is mérgesgáz-támadást hajtott végre, akkor a nyugat-szíriai Hán Sejkún városában. Ekkor 90-en meghaltak és legalább 170-en megsebesültek. Júniusban az OPCW megerősítette, hogy a támadásban valóban szarint használtak, de nem állapította meg, hogy ezért ki a felelős.

Az ENSZ szeptember elején közölte, hogy a szíriai hadsereg légiereje vetett be szaringázt a városban, illetve hogy Szíria a háború alatt több mint két tucatszor vetett be különböző típusú vegyi fegyvert, amelyek közül a Hán Sejkún-i eset volt a legsúlyosabb.