Szél Bernadett közelít népszerűségben Orbán Viktorhoz

2017.10.04. 18:23

A Lehet Más a Politika kíváncsi volt arra, hogy miniszterelnök-jelöltjük hogyan szerepel a többi ellenfelével szemben, ezért a Závecz Research-csel szeptemberben felmérést készíttettek. A 24.hu-hoz eljuttatott eredményekből az derül ki, hogy ugyan a megkérdezettek jelentős része továbbra is Orbánt választaná miniszterelnöknek, de Szél támogatottsága nem rossz. A felmérés még az MSZP-s belharcok elfajulása előtt készült, íg y jelen állapot szerint Orbán Viktor kihívója jövőre Szél Bernadett (LMP), Vona Gábor (Jobbik) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) lehet miniszterelnök-jelöltként. 

Amikor Orbán, Szél, Vona és Botka közül kellett választani,

  • 38 százalék a jelenlegi miniszterelnököt preferálta,
  • Szél Bernadettet 20 százalék,
  • Vonát és Botkát 11-11 százalék,
  • 20 százalék pedig nem akart vagy nem tudott választani.

Miniszterelnök-jelöltek népszerűsége pártprefencia alapján
Infogram

Amikor pedig két jelölt, Orbán és Szél között kellett dönteni, az ellenzéki párt jelöltjének támogatottsága 36 százalékra ugrott, szemben Orbán 42 százalékával.

A Závecz Research mérése szerint a Fidesz-szavazók között gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen Orbán tekintélye: 97 százalékuk látná őt szívesen újra az ország élén. Az viszont már érdekesebb, hogy az Együtt–Párbeszéd–Liberálisok szavazói között is van 13 százalék, aki ugyanígy vélekedik. A bizonytalanok között ez az arány 15 százalék.

Az LMP szavazói között Szél Bernadett 83 százalékos támogatottságot kapott, de jól szerepelt a DK (59 százalék), az Együtt–Párbeszéd–MLP (53 százalék) és a Momentum (67 százalék) szimpatizánsai között is. Sőt, még a jobbikosok 12 százaléka számára is ő a preferált jelölt.

Amikor a megkérdezettek csak két jelölt közül választhattak, a Fidesz-szavazóknak ugyanúgy a 97 százaléka mondta Orbánt, ugyanakkor négy ellenzéki pártban (LMP, DK, MSZP, Momentum) az LMP miniszterelnök-jelöltje 80 százalék fölötti eredményt ért el. Az Együtt–Párbeszéd–MLP szavazóinál viszont csak 53 százalékot ért el Szél Bernadett. Ezeknél a pártoknál a megkérdezettek 26 százaléka Orbán Viktorra tette a voksát, magasabb arányban, mint a jobbikosok (18 százalék).

A felmérésben szereplő politikusok közül a Závecz Research mérései alapján egyedül Szél Bernadett volt az, aki jelentősen növelni tudta a támogatottságát. Míg augusztusban 9 százalékon állt, szeptemberben már 20 százalékon. Orbán 42 százalékról 38 százalékra esett vissza, Botka László tartotta a 11 százalékos arányt, Vona Gábor pedig az augusztusi 10 százalékról 1 százalékponttal tudott feljebb lépni.