Az utolsó pillanatban fújta le a MÁV a cigány hős táblájának avatását

DBZOL20171007032
2017.10.07. 17:54

Elég kellemetlen helyzetbe hozta a MÁV a Roma Büszkeség Napjának szervezőit, akik egy emléktáblát szerettek volna kihelyezni a Nyugati Pályaudvarra, de a vasúttársaság az utolsó pillanatban közölte, hogy nem lehet. Pedig az emléktábla már el is készült.

A Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület Puczi Béla marosváráshelyi cigány hősnek akart emléktáblát állítani. Puczi egyike volt azoknak a marosvásárhelyi romáknak,  akik az 1990-es marosvárárhelyi pogrom idején "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!" kiáltással a magyarok segítségére siettek. Ezért Romániában elítélték és börtönbe zárták.

Onnan szabadulva Magyarországra menekült, de itt se jutott neki jobb sors: román cigányként tekintettek rá, menekülttáborba zárták, és mire tíz évvel később megkapta az állampolgárságot, tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, azzal keresett némi pénzt, hogy a parkolókban a kocsikra vigyázott, amíg 2009-ben meg nem halt.

A Roma Büszkeség Napja szervezői már a nyáron fölvették a kapcsolatot a MÁV-val azzal kapcsolatban, hogy szeretnének a Nyugatinál emléktáblát állítani, a vasúttársaság pedig a Roma Sajtóközpont szerint nem volt elutasító, bár nem is mondta ki, hogy kihelyezhetik a táblát.

Ehelyett az Örökségvédelmi Hivatalhoz irányították a szervezőket, hogy szerezzék be a szükséges engedélyeket. Eközben a szervezők az Adjuk Össze oldalon pénzt gyűjtöttek az emléktáblára, amelyek Kállai András roma származású szobrászművész el is készített. 

Kadét Ernő, a Roma Sajtóközpont munkatársa szerint szeptember elejére be is szereztek minden szükséges engedélyt, majd újra keresték a MÁV-ot. Onnan viszont három nappal ezelőtt azt a választ kapták, hogy nem tehetik ki Puczi Béla emléktábláját. Az indoklás, amely a szervezők szerint korábban nem merült fel a MÁV-val váltott levelekben, az volt, hogy a MÁV egyik irányelve alapján a társaság épületeire

emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

Mivel pedig Puczi Béla nem volt a MÁV dolgozója - ezt a társaság levele szerint ellenőrizték - nem felel meg ennek a kritériumnak.

A Roma Büszkeség menete a Blaha Lujza tértől a Nyugatiig menetelt szombaton, az eseményt pedig Puczi Bála emléktáblájának kihelyezése és avatása zárta volna, de ehelyett most legfeljebb a kezükben tarthatják a szervezők a 40 kilós táblát. A Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület ezért Dávid Ilonához, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához fog fordulni, és arra kérik majd, engedje meg, hogy az emléktábla oda kerülhessen, ahol Puczi Béla az utolsó éveit töltötte. 

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI