A rabok épülését segítő Börtönrádiót is kidobták a büntetés-végrehajtásból

2017.10.14. 12:11 Módosítva: 2017.10.14. 12:21

A Helsinki Bizottság mellett a Börtönrádiótól is megvált a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága – írja a börtönrádiókat működtető Adj Hangot Egyesület szombati közleményében. 

A börtönrádiók a múlt héten országszerte elhallgattak, miután a Börtönrádiónak helyet adó mindhárom büntetés-végrehajtási intézet azonnali hatállyal felmondta a szerződést a rádiót működtető civilekkel. Az Adj Hangot 2014. szeptemberében írt alá megállapodást a Váci Fegyház és Börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a Börtönrádió innovatív módszerével teszik még hatékonyabbá. A Rács FM-ről az Index is forgatott egy videót tavaly:

A megállapodások értelmében az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik - a mentorok folyamatos segítségével - saját műsort szerkesztettek társaiknak. Az együttműködés felbontásának indoka, hogy az Egyesület egy pályázatra szánt, titoktartás alatt álló hanganyagot nem a bíráló bizottságnak történő benyújtást megelőzően, hanem akkor engedélyeztetett, mielőtt azt a nagyközönséggel megosztotta volna.

A rádiósok mentorálását az Egyesület pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász szakemberei önkéntesként végezték. "A 4 éves együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban, a büntetés-végrehajtás munkáját támogatva és annak legfontosabb társadalmi feladatát erősítve dolgoztunk eredményesen a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén", írja az Egyesület. 

A közlemény szerint a program 40 fogvatartottnak nyújtott egész napos értelmes, fejlesztő szellemi elfoglaltságot, és több száz fogvatartottnak sugároztak minden nap tartalmat, és a Börtönrádió révén nőtt a munkáltatásban résztvevő fogvatartottak száma is. Az egyesület megköszönte a büntetés-végrehajtási intézetek felkészült, elhivatott munkatársainak a közreműködést az eddig munkájukban.