Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aszódra sem mehetnek a menekült gyerekek

2017.10.18. 08:22

Jelenleg nincs, a közeljövőben pedig nem is lesz olyan kormányzati terv, amelynek alapján Fótról Aszódra költöztetnénk a kísérő nélküli menekült gyerekeket – mondta a Magyar Nemzetnek Vécsey László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője.

A politikus az erről szóló sajtóhírek hallatán megkérdezte az illetékes szerveket, amelyektől azt a tájékoztatást kapta, hogy a kormánynak nincs ilyen irányú szándéka.

Afgán fiatal a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én
Afgán fiatal a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én
Fotó: Bodnár Boglárka

Korábban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette a Népszava információját, miszerint Aszódon egy teljesen új gyermekvédelmi központot alakítanak ki, amelyben lenne egy nagyjából negyvenfős ideiglenes férőhely menekülteknek.

A hírek szerint az új intézményt az Aszódi Javítóintézet területén, egy eddig használatlan iskolaépületben alakították volna ki: ez mintegy 416 millió forintos központi költségvetési forrásból valósult volna meg.

Az áthelyezésre azért van szükség, mert a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyermekeknek eddig helyet adó fóti intézményt bezárják, és a tervek szerint jövő nyárra teljesen felszámolnák az intézményt. A Magyar Helsinki Bizottság botrányosnak nevezte, hogy „lényegében egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják” a gyerekeket.

Sztán István aszódi polgármester mosta a Magyar Nemzetnek azt mondta korábban, hogy nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba. A polgármester azt is tisztázta, hogy ugyan a szóban forgó terület jelenleg valóban a javítóintézethez tartozik, a jövőben teljesen leválasztják, így az újonnan létesülő gyermekotthon minden tekintetben elkülönül majd a nevelőintézménytől.

Vécsey László azt nem cáfolta, hogy korábban felmerült a betelepítés ötlete, erre vonatkozó kérdésünkre azonban csak megismételte korábbi mondatát:

jelenleg és a közeljövőben biztosan nem költöznek menekült gyerekek Aszódra.

A hírt Vécsey egy kedd esti fórumon jelentette be, amelyet Kubatov Gábor fideszes alelnökkel tartott. Vécsey azt mondta, hogy nem is jöhetnek a menekült gyerekek egy olyan városba, ahol "a szavazók 98,3 százaléka mondott nemet a kötelező betelepítési kvótára". A közönség a Magyar Nemzet szerint hatalmas tapssal jutalmazta.