Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz népszerűsége majdnem megduplázódott a 60 évnél idősebbek körében

2017.10.19. 12:14

A Závecz Research 2017. október 6-a és 15-e között végzett ezerfős reprezentatív felméréséből a következők derültek ki:

 • A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között statisztikailag is érdemben, 27-ről 30 százalékra bővült a tábora.
 • A Jobbik híveinek aránya nem változott, maradt 12 százalék.
 • Az MSZP támogatottsága valamelyest csökkent, a múlt havi 10 százalékról 9-re.
 • A Demokratikus Koalíciónak és az LMP-nek sikerült kissé erősödnie, 4-ről 5 százalékra emelkedett a táboruk.
 • Az előző hónapok 1 százalékos pártjai most is azok: ezen a szinten áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd.

A felmérés szerint az őszi politikai évad kezdete aktivizálta a választópolgárokat, a pártot nem választók aránya 37 százalékról 33 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók csoportja nagyobb lett, nagyjából a választópolgárok négytizede tartozik közéjük. 

A biztos pártválasztói körben:

 • a Fidesz 45 százalékot ér el,
 • a Jobbiknak 19 százaléka van,
 • az MSZP 13 százalékos,
 • 9 százalék támogatja a DK-t,
 • 6 százalék az LMP-t,
 • 3 százalék a Momentumot,
 • az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak

A felmérés szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltjének távozása nem forgatta fel a pártpreferenciákat, de némi hatással volt rá. A szocialistáknak inkább a korábbi hónapokban szűkült a tábora, júniusban 13 százalékon álltak, ez szeptemberig 10 százalékra csökkent, most, Botka László lemondását követően már csak kis mértékben, 9 százalékra szűkült. Ezzel párhuzamosan, hosszú stagnálást követően megmozdult a DK tábora és tovább folytatódott az LMP felfelé araszolása. Az elmúlt hetekben a népesség egészén belül mindkét párt 1-1 százalékpontot emelkedett.

Mindeközben a Fidesz egyértelműen erősödött, júliustól szeptemberig 24-ről 27 százalékra, most egyetlen hónap alatt 30 százalékra. A bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg, a nyár közepe óta 60 év felettiek körében 17-ről 32 százalékra nőtt a kormánypárt támogatottsága – tehát minden harmadik nyugdíjas a Fidesz híve.

part

Látványos a Fidesz fővárosi térnyerése is: az elmúlt negyed évben 22-ről 37 százalékra emelkedett az itteni táboruk. A kormányváltást akarók az elmúlt két hónapban valamelyest kevesebben lettek – 43-ről 41 százalékra csökkent az arányuk –, de még mindig relatív többségben vannak. Az ellenzéki szavazók – akik mindösszesen 2,6 millióan vannak - lényegében teljes mértékben felsorakoznak a kormányváltás mellett, és rajtuk kívül 700 ezer pártnélküli választópolgár szeretné, ha a Fidesz jövőre távozna a hatalomból. A kormány maradását kívánók csoportja népesebb lett, 32-ről 36 százalékra nőtt az arányuk. Közéjük tartoznak a kormánypárt hívei – 2,4 millió fő – és hozzájuk adódik még a pártokhoz nem kötődők, a bizonytalanok közül nagyjából 450 ezer fő, írják a felmérés ismertetésében.