Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz népszerűsége majdnem megduplázódott a 60 évnél idősebbek körében

2017.10.19. 12:14

A Závecz Research 2017. október 6-a és 15-e között végzett ezerfős reprezentatív felméréséből a következők derültek ki:

 • A Fidesznek harmadik hónapja nő a támogatottsága, szeptember és október között statisztikailag is érdemben, 27-ről 30 százalékra bővült a tábora.
 • A Jobbik híveinek aránya nem változott, maradt 12 százalék.
 • Az MSZP támogatottsága valamelyest csökkent, a múlt havi 10 százalékról 9-re.
 • A Demokratikus Koalíciónak és az LMP-nek sikerült kissé erősödnie, 4-ről 5 százalékra emelkedett a táboruk.
 • Az előző hónapok 1 százalékos pártjai most is azok: ezen a szinten áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd.

A felmérés szerint az őszi politikai évad kezdete aktivizálta a választópolgárokat, a pártot nem választók aránya 37 százalékról 33 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók csoportja nagyobb lett, nagyjából a választópolgárok négytizede tartozik közéjük. 

A biztos pártválasztói körben:

 • a Fidesz 45 százalékot ér el,
 • a Jobbiknak 19 százaléka van,
 • az MSZP 13 százalékos,
 • 9 százalék támogatja a DK-t,
 • 6 százalék az LMP-t,
 • 3 százalék a Momentumot,
 • az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak

A felmérés szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltjének távozása nem forgatta fel a pártpreferenciákat, de némi hatással volt rá. A szocialistáknak inkább a korábbi hónapokban szűkült a tábora, júniusban 13 százalékon álltak, ez szeptemberig 10 százalékra csökkent, most, Botka László lemondását követően már csak kis mértékben, 9 százalékra szűkült. Ezzel párhuzamosan, hosszú stagnálást követően megmozdult a DK tábora és tovább folytatódott az LMP felfelé araszolása. Az elmúlt hetekben a népesség egészén belül mindkét párt 1-1 százalékpontot emelkedett.

Mindeközben a Fidesz egyértelműen erősödött, júliustól szeptemberig 24-ről 27 százalékra, most egyetlen hónap alatt 30 százalékra. A bővülés elsősorban az idős korosztályban figyelhető meg, a nyár közepe óta 60 év felettiek körében 17-ről 32 százalékra nőtt a kormánypárt támogatottsága – tehát minden harmadik nyugdíjas a Fidesz híve.

part

Látványos a Fidesz fővárosi térnyerése is: az elmúlt negyed évben 22-ről 37 százalékra emelkedett az itteni táboruk. A kormányváltást akarók az elmúlt két hónapban valamelyest kevesebben lettek – 43-ről 41 százalékra csökkent az arányuk –, de még mindig relatív többségben vannak. Az ellenzéki szavazók – akik mindösszesen 2,6 millióan vannak - lényegében teljes mértékben felsorakoznak a kormányváltás mellett, és rajtuk kívül 700 ezer pártnélküli választópolgár szeretné, ha a Fidesz jövőre távozna a hatalomból. A kormány maradását kívánók csoportja népesebb lett, 32-ről 36 százalékra nőtt az arányuk. Közéjük tartoznak a kormánypárt hívei – 2,4 millió fő – és hozzájuk adódik még a pártokhoz nem kötődők, a bizonytalanok közül nagyjából 450 ezer fő, írják a felmérés ismertetésében.