Öt év börtönt kapott a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s főigazgatója

2017.10.19. 17:19

Első fokon öt év börtönre ítélte Galambos Lajost a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön. A Gyurcsány-kormány egykori Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatóját vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélték el.

Galambosnak és társainak az Egymásért, Egy-másért Alapítvány miatt kellett bíróság elé állniuk, ugyanis az egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Az ötlet állítólag Jakubinyi Róberté volt, aki a szolgálataiért cserébe azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit. Az alapítvány másik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak: Galambos Lajos 150-, Gyarmati György 100 millió forintot kapott.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A hamradrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt szintén vesztegetés miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint 100 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Galambost a börtön mellé nyolc évre eltiltották a közügyektől, valamint 150 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.  Az ítélet nem jogerős.