Jenő
-2 °C
6 °C

Gyurcsány kampányt indít, hogy vonják meg a határon túliak szavazati jogát

2017.10.31. 11:32

Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció, hogy a kettős magyar állampolgárok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon. A "DK kampányának új szakasza" ma délután indul egy kőbányai pártrendezvényen, Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédével. 

A párt kezdeményezése nem népszavazásra irányul – azoknak az embereknek az aláírását várják, akik igennel válaszolnak az alábbi kérdésre:

Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?

Hogy az aláírásokkal az adatbázis-építésen kívül mihez kezdenek, azt egyelőre nem tudni. Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke az ATV kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy bár nem ért egyet vele (sőt, ellene szavazott a parlamentben), az aláírásgyűjtés az állampolgárság megvonását nem célozza, csak a szavazati jogét.

Molnár óvatosan fogalmazott: nem az erdélyi magyarokkal példálózott – ehhez a csoporthoz Magyarországon sokaknak erős az érzelmi kötődése –, hanem az "Ausztráliában vagy Dél-Afrikában" élőkkel, akik talán soha életükben nem jártak Magyarországon, soha adót itt nem fizettek, és a döntésük következményeit sem viselik: ezt igazságtalannak és erkölcstelennek nevezte.

A szavazati jog elvétele azonban ugyanúgy érintené az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarokat is, mint az ausztráliaiakat. Molnár szerint ugyanis 2-3 mandátum sorsa is múlhat a határon túliak szavazatain, tehát a DK értelemszerűen a teljes határon túli magyarság szavazati jogát vonná el – már ha tehetné.

A kampányfőnök emlékeztetett, hogy a 2014-es választáson részt vevő határon túliak – ők szinte mind, 95 százalékos arányban a Fideszre szavaztak – voksai nélkül a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget. Molnár azt is egyértelművé tette, hogy mivel a rendszert a DK igazságtalannak tartja, nem fog beszállni a határon túliak szavazataiért folytatott versenybe. Ami racionális döntésnek tűnik, mivel a Szavazz ránk, hogy elvehessük a szavazati jogod! kampányszlogen vonzereje nem lenne túl erős.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?