Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Gyurcsány kampányt indít, hogy vonják meg a határon túliak szavazati jogát

2017.10.31. 11:32

Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció, hogy a kettős magyar állampolgárok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon. A "DK kampányának új szakasza" ma délután indul egy kőbányai pártrendezvényen, Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédével. 

A párt kezdeményezése nem népszavazásra irányul – azoknak az embereknek az aláírását várják, akik igennel válaszolnak az alábbi kérdésre:

Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?

Hogy az aláírásokkal az adatbázis-építésen kívül mihez kezdenek, azt egyelőre nem tudni. Molnár Csaba, a DK kampányfőnöke az ATV kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy bár nem ért egyet vele (sőt, ellene szavazott a parlamentben), az aláírásgyűjtés az állampolgárság megvonását nem célozza, csak a szavazati jogét.

Molnár óvatosan fogalmazott: nem az erdélyi magyarokkal példálózott – ehhez a csoporthoz Magyarországon sokaknak erős az érzelmi kötődése –, hanem az "Ausztráliában vagy Dél-Afrikában" élőkkel, akik talán soha életükben nem jártak Magyarországon, soha adót itt nem fizettek, és a döntésük következményeit sem viselik: ezt igazságtalannak és erkölcstelennek nevezte.

A szavazati jog elvétele azonban ugyanúgy érintené az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarokat is, mint az ausztráliaiakat. Molnár szerint ugyanis 2-3 mandátum sorsa is múlhat a határon túliak szavazatain, tehát a DK értelemszerűen a teljes határon túli magyarság szavazati jogát vonná el – már ha tehetné.

A kampányfőnök emlékeztetett, hogy a 2014-es választáson részt vevő határon túliak – ők szinte mind, 95 százalékos arányban a Fideszre szavaztak – voksai nélkül a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget. Molnár azt is egyértelművé tette, hogy mivel a rendszert a DK igazságtalannak tartja, nem fog beszállni a határon túliak szavazataiért folytatott versenybe. Ami racionális döntésnek tűnik, mivel a Szavazz ránk, hogy elvehessük a szavazati jogod! kampányszlogen vonzereje nem lenne túl erős.