Bemutatta összes egyéni jelöltjét a Momentum

2017.10.31. 10:21 Módosítva: 2017.10.31. 11:17

Momentum-infó néven elindította kampányát a Momentum a VII. kerületi főhadiszállásán, ami egy pincerendszer legmélyén található, és most onnan jelentették be, hogy 106 jelölttel vágnak neki a 2018-as választásoknak.

Elsőként négy jelöltet mutattak be a 106-ból. A párt elnöke, Fekete-Győr András a belvárosban indul, az V. kerületben, ahol korábban Rogán Antal is, a miniszter azonban nem méretteti meg magát jövőre. Feltehetően ringbe száll viszont a szavazatokért az V. kerületi ügyek hajthatatlan feltárója, Juhász Péter, így egymás kemény ellenfelei lesznek.

Fekete-Győr elmondta: egy éve döntötték el, hogy egyesületből párttá válnak, és elindulnak a 2018-as választásokon. Szerinte nyolc hónapja még senki nem ismerte a Momentumot, ebben a pincében készültek az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtésre. Önmeghatározása szerint sokan politikai árvák voltak, akik sikeres fejezetet akartak nyitni Magyarország történetében.

A jelöltek között vannak tapasztalt vezetők, polgármesterek, képviselő-testületi tagok, akik tudására a Momentum támaszkodni fog, mondta. A legidősebb Pálffy István 84 éves, a legfiatalabb 22 éves, Hegedűs Barnabás.

Szolidaritás minden magyar embertársunkkal szemben, fel kell váltani az uram-bátyámos Magyarországot, magabiztos és bátor országot akarnak, összegezte céljaikat Fekete-Győr. A félelem rendszerében dolgoztak, és így lett 106 jelöltjük, akiknek a pártelnök megköszönte a kiállásukat.

A jelöltek, akiket a helyszínen kiemeltek:

  • Szekeres Éva, a szolnoki I. számú körzet jelöltje, 2015-ben civilként kezdett lakossági fórumokat szervezni.
  • Juhász Béla, Sződliget polgármestere nem nevezte magát politikai árvának, volt MDF-es és Együtt-tag is. „Amíg jobb- és baloldali megosztás van, addig nem jutunk előre, ezért választottam a Momentumot” – mondta.
  • Donáth Anna szociológus szerint az a nagy kérdés, hogy bele mernek állni-e kritikus témákba. Tavaly nyári belépésekor az motiválta, hogy a Momentum összetartó és cselekvő párt. Egyenként még nem tettek le sokat az asztalra, de együtt képesek rá, mondta. 
  • Lakatos Béla Komárom-Eszergom megyéből, Ács város polgármestere. Fidesz-tag is volt, két éve kilépett, de szerinte nem ő, hanem a Fidesz változott rossz irányba. Roma emberként kötelességének érzi, hogy előrelépés legyen, megunták, hogy olyanok képviseljék őket, akik nincsenek messze a köztörvényes bűnözéstől.

A többi 102 jelöltet itt találja.

Az elnök Fekete-Győr András a belvárosban indul a választáson. Mint magyarázta, oda járt iskolába és egyetemre. Kérdésemre, hogy kik lesznek az ellenfelei, azt mondta, hogy a Fidesz érdekli, ugyanakkor Juhászról tudja, agilis volt az ottani korrupciós ügyekben, neki azonban a kormánypárt az ellenfele.

Hogy hány esélyes jelöltjük lehet, arról a pártelnök azt mondta: több tucat, de minden a következő hat hónapon múlik. Azt is kérdeztem, hogy milyen stratégiával mennek neki a választásnak a jelöltek. Fekete-Győr célként nevezte meg, hogy a következő időszakban felépítsék a jelöltjeiket, akikkel elégedett, és akiknek helyi szinten megpróbálnak majd témákat találni, de egyelőre csak az biztos, hogy a „sok szó fog esni a Momentum programjáról”. A felkészülés most zajlik, jelentette ki.

Balázs Pétert tiszteli, de az ő miniszterelnök-jelöltségéről még nincs álláspontjuk, mondta kérdésre. Azzal kapcsolatban viszont határozott, hogy önállóan indulnak a 106 egyéni körzetben.