Rekordmagas, 50 százalék feletti a Fidesz támogatottsága

2017.11.02. 09:48 Módosítva: 2017.11.02. 11:38

50 százalék fölé emelkedett a Fidesz támogatottsága – derül ki a Republikon Intézet 24.hu által ismertetett októberi közvélemény-kutatásából. A Fidesz-KDNP-t a pártválasztók körében 54 százalékra mérték – ez május óta 9 százalékpontos növekedést jelent. A trend egybevág a Medián szerdán közölt mérésével, ami 4 százalékpontos erősödést mutatott ki.

Az 1000 fős mintán, október 6 és 20. között végzett mérés szerint megállt az MSZP zuhanása is, októberben 12 százalékos volt a szocialisták támogatottsága a pártválasztók között, azaz Botka László miniszterelnök-jelöltségtől való visszalépése után nem sok szavazó pártolt el a szocialistáktól, sőt, a Republikon 1 százalékpontos javulást mért. Ez a statisztikai hibahatáron mozgó növekedés azonban még mindig sovány ahhoz képest, hogy a párt májusban még 19 százalékon állt.

A többi ellenzéki párt vagy stagnál, vagy támogatottsága szintén a hibahatáron belül mozdult csak el. A Jobbik maradt 15 százalékon, az LMP pedig 6 százalékon a pártválasztók körében, a Demokratikus Koalíciónak pedig egy százalékponttal kevesebbet mértek, de így is 5 százalékos a támogatottsága.

A parlamenti küszöb alá mérték a Momentumot (3 százalék), az Együttöt (2 százalék), illetve az egy-egy százalékos Párbeszédet és a Magyar Liberális Pártot. Miután az Együtt és a Párbeszéd bejelentették szövetségüket, novembertől a közvélemény-kutatók is együtt fogják mérni őket.

A pártpreferenciák a teljes népességet tekintve sem mutatnak más képet. A Fidesz és az MSZP tudta növelni a támogatottságát a statisztikai hibahatáron belül egy-egy százalékponttal, 32, illetve 8 százalékra. A szocialistákat orrhosszal előzi csak meg a Jobbik a maga 9 százalékos támogatottságával. Az LMP az összes szavazót tekintve 4 százalékon, a DK 3 százalékon áll, a Momentumnak 2, az Együttnek és az MLP-nek 1-1 százalékot mértek. A Párbeszéd még az 1 százalékot sem éri el. 

A Republikon mérése is alátámasztja azt, hogy rengeteg a bizonytalan szavazó: a pártot választani nem tudók vagy nem akarók aránya hat hónappal a választások előtt még mindig eléri a 40 százalékot.