11 szovjet aknavető gránátot találtak még Székesfehérváron

2017.11.11. 16:28 Módosítva: 2017.11.11. 16:30

Visszatérhettek otthonukba azok a székesfehérváriak, akiknek második világháborús lövedékek miatt kellett szombaton napközben elhagyniuk a Nyitrai utcát, mondta Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Pénteken gázvezetéket fektető munkások találtak rá a gránátokra. Aznap a tűzszerészek már elszállítottak három 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot, ám szombaton a terület átvizsgálása során találtak még további 11-et, továbbá egy német ködgránátot, három gyalogsági lőszert és 20 deka kiegészítő lőportöltetet.ú

A második világháborús robbanótesteket a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre vitték. A terület átvizsgálásának idejére az összesen 20 környéken lévő épületből szombat délelőtt kiköltöztetett 67 ember 15 órakor visszatérhetett otthonába.

Budapest után Székesfehérváron és környékén zajlottak a leghevesebb harcok a második világháborúban. A város  1944-ben az amerikai szőnyegbombázások áldozatául esett, a német csapatok és a Vörös Hadsereg pedig  közel négy hónapon át harcoltak itt egymással.