Jachtkikötőt terveznek egy siófoki szabadstrandra, kiborultak a helyiek

D  NL20090904016
2017.11.16. 13:20
A siófoki Aranypart ingyenes strandjára tervez a szomszédos luxuslakópark tulajdonosa 110 férőhelyes jachtkikötőt.

„A fürdőzők, evezősök, szörfösök és kite-osok körében is népszerű siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandján, nemzeti kincsünk, a Balaton vizén, 99 férőhelyes magán-vitorláskikötő építési engedélyeztetése van folyamatban" – írták az Indexnek a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör a Balatoni Strandokért nevű, magukat polgári, civil közösségnek nevező csoport tagjai.

Közleményükben idéznek az építkezés tervdokumentációjából, ami szerint 18 400 m2-en benyúló kikötőről lenne szó, amit kizárólag a közelben lévő Álmai nyaralója nevű lakópark 99 tulajdonosa használhatna.

„A magánkikötő megépítése gyakorlatilag lehetetlenné teszi bizonyos vízisportok gyakorlását a partszakaszon, és egyúttal veszélyezteti a Balaton természetes élővilágát, csökkenti az élőlények természetes élőhelyeit, és feleslegesen terheli tovább a tó vizét. Ezért megépítését ellenezzük!” – fogalmaz a strandvédő közösség közleménye. 

A tervek kiverték a biztosítékot a környékbeli üdülőtulajdonosoknál és szörfösöknél, az illetékes kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson részt vettek a tiltakozók is, írja a szerdai meghallgatásról szóló Blikk-cikk. Ezen az eseményen - az eredeti közleménytől eltérően - már 110 férőhelyes jachtkikötőről volt szó, körülbelül 130 tiltakozó vett részt rajta, tiltakozó táblákat emeltek a magasba. Felszólalt a kikötő tervezője is, aki szerint a jogszabályok alapján nincs probléma a beruházással.

image3.png
Fotó: Szabadstrand Megóvó Baráti Kör

„Egy szűk kisebbség érde­kében több ezer ember nyaralóhelyét tennék tönkre a Balatonnal egyetemben” – sérelmezte a tervet a Blikk szerint egy felszólaló, aki attól is tart, hogy iszapossá válna a strandszakasz egésze, ha egy szigetet építenek az áramlatok útjába. 

Az eliszaposodással vagy az áramlások miatt szükséges folyamatos kikötői kotrásból származó homokkal kapcsolatos aggodalmak felmerültek már az elmúlt években felhúzott balatoni kikötők ügyében a Siófokhoz hasonlóan sekély medrű Balatonlellén és Balatonfenyvesen is. 

A szörfösök is ellenzik a beruházást. „Ez az ország legjobb szörföző helye, amelyet kettévágna ez a monstrum. Itt készülnek a legjobb sportolóink, itt tanulnak a gyerekek” – idézte a Blikk Utassy Loránd szövetségi kapitányt.

image2.png
Fotó: Szabadstrand Megóvó Baráti Kör

A strandvédő közösség online petícióját eddig 1390 ember írta alá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla