Letarolnak 38 fát a Városligetben

2017.11.30. 16:19 Módosítva: 2017.11.30. 16:20

A kormány tegnap adott ki 38 fára fakivágási engedélyt a Városligetben. Csütörtök reggel 3 helyszínen, gyakorlatilag fél órán belül letarolták az érintett fákat - írják a Ligetvédők. 

A feketített kordonnal körülvett területeken szakadó esőben szabálytalanul, de módszeresen, a lehető leggyorsabban dolgoztak - tudósítottak a helyszínről a környezetvédők. A hatályos munkavédelmi rendeletre való hivatkozásuk nyomán a rendőrség egyetlen fa kivágását akadályozta meg, amit az eső elálltával fejeznek be.

"Láttunk már hasonló fairtást az Etele úton, de a Ligetben előzetes bejelentés nélkül cselekedtek. Joggal féltek az ellenállástól, hiszen a rossz állapotúnak titulált fák kivágására valódi parkrehabilitáció híján egyelőre semmi okuk nem lehetett" - írták az Ligetvédők, akik nem értik, hogy lehetnek egy parkban útban a fák.  

A Városliget Zrt. közleményében azt írta, beteg és balesetveszélyes fákat távolítanak el a Városligetben.

"Alapos előkészítő munka és kiterjedt társadalmi egyeztetést követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti megújítás első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az új sportpályák és a kutya élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is, aminek első lépéseként összesen 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültettek el az elmúlt héten, melyet további 50 követ majd jövő márciusig. Ezzel párhuzamosan pedig eltávolítanak 38 menthetetlenül beteg, balesetveszélyes, vagy a ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedet" - írták.

A Ligetvédők erre azt reagáltak, hogy a csütörtökön kivágott 10-14 fa közt volt valóban beteg fa is, de a nagy részük csak útban volt az projekt számára.