Béla
4 °C
15 °C

Publicus: Szél és Karácsony népszerűbb, mint Orbán

2017.12.17. 10:54 Módosítva: 2017.12.17. 10:58

Megjelent a főleg baloldali megrendelőkhöz köthető Publicus új, decemberi közvélemény-kutatása, benne a pártok támogatottságával és egyes politikusok népszerűségi indexével.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatás szerint a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék, a biztos szavazók körében 48 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék (a biztos szavazók körében 15 százalék), míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék (a biztos szavazók körében 14 százalék).

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága sem változott, maradt 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és a Fodor Gábor vezette MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Karácsony és Szél népszerűbb, mint Orbán

  • Orbán Viktor népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedett, és 42 pontos, április óta tartja magát a 39-42 pontos sávban.
  • Szél Bernadett ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (94 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (26 pont) népszerű.
  • Karácsony Gergely, ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont. Leginkább az MSZP és a DK szavazók körében népszerű (90 és 84 pont), de a bizonytalanok körében sem elutasított (44 pont). A kutatást december 8. és 13. között végezték, Karácsony december 9. óta az MSZP miniszterelnök-jelöltje.
  • Vona Gábor Jobbik-elnök népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos, az elmúlt egy évben folyamatosan 20 pont környékére mérik. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).
  • Molnár Gyula MSZP-elnök ismertsége 70 százalékos, míg népszerűsége 30 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (63 és 69 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (6) népszerű.
  • Kunhalmi Ágnes ismertsége 77 százalékos, míg népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.
  • Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos.
  • Fekete-Győr András Momentum-elnök ismertsége 51 százalékos, népszerűsége 23 pont. 
  • A rövid ideig balos összefogásos kormányfőjelöltként hírbe hozott Balázs Péter volt uniós biztost is mérték, az ő ismertsége 44 százalékos, népszerűsége 38 pont.