Aliz
6 °C
14 °C

Megállapodott a 106 körzetben az MSZP és a DK, de nincs közös lista

2017.12.19. 20:05 Módosítva: 2017-12-19 20:34:38
A közös egyéni jelöltekről sikerült megállapodnia az MSZP-nek és a DK-nak, és Gyurcsány Ferencék azt is jelezték, hogy el tudják fogadni miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergelyt. Közös listáról azonban nincs egyezség. Előrelépés történt, de aligha végleges a mostani állapot.

Nagy nap volt ez a kedd a baloldali összefogás történetében, ugyanis az MSZP és a DK hosszas, többhetes tárgyalások után egyfajta megállapodásra jutott. Az egyezséget a két párt elnökségeinek is szentesítenie kell szerdán, de a főbb dolgok már most elkezdtek szivárogni a sajtó felé.

Máris bemutatjuk a megállapodás kétféle értelmezését, de nézzük először a tényeket, amelyeket sikerült az MSZP-s és DK-s politikusok elbeszéléseiből leszűrni:

  • Megállapodtak a 106 egyéni indulóban. Nem tudni egyelőre, milyen arányban.
  • Minden választókerületben az egyik párt jelöltje indul, a másik pedig nem indít/támogatja. Nem lesz olyan körzet, ahol egymás ellen indul az MSZP és a DK.
  • Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje Gyurcsány Ferencéknek is elfogadható, ő tehát a DK miniszterelnök-jelöltje is lehet.
  • Közös listáról nincs döntés.
  • A megállapodásban nem szerepel a többi párt, így például az Együtt sem, amely szívesen koordinálna.

A megállapodást persze a két párt máshogy értelmezheti, de tény, hogy mindkét oldalon engedtek a felek. Az MSZP-sek eddig csak akkor voltak hajlandóak az egyénikről tárgyalni, ha döntés van a közös listáról, a DK-sok pedig az Együttet is bevonták volna a történetbe. Mint látjuk, mindketten hátrébb léptek a pozíciójukból.

Ennek megfelelően máshogy értekelik a két pártban a megállapodást. Az MSZP-s értelmezés szerint végre eldőlt a 106 választókerület sorsa, és innen lehet tovább lépni a közös listára. A DK-sok szerint viszont végre eldőlt, hogy külön lista lesz és egyéni körzetes koordináció, innen lehet továbblépni a többi párt, például az Együtt esetleges bevonására.

Ami viszont biztos előrelépés, hogy Karácsony Gergelyt mindkét párt elfogadja miniszterelnök-jelöltnek. Kerestük Karácsonyt, aki ugyanazt mondta, amit a Facebookjára ki is írt ezzel kapcsolatban: „Nagy előrelépés lenne, ha az ellenzéki pártok megállapodnának végre a közösen egyéni jelöltekben. Közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre is szükség van.”

A mostani helyzetben ugyanis az a furcsa helyzet áll elő, hogy ha nincs közös lista, Karácsony nem tud mit vezetni. Hiszen éppen hétfőn jelezte, hogy önálló MSZP-listán nem kíván szerepelni. Az MSZP-sek külön lista esetén aligha engedik, hogy a Párbeszéd is feltüntesse a logóját, hiszen akkor 10 százalékossá válna a parlamentbe jutási küszöb. Karácsony akkor tehát ezen a külön MSZP-listán nem fog indulni, a többi párbeszédes sorsáról pedig az szivárog, hogy Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök Óbudán indulhat egyéniben (ki tudja most, milyen logó alatt).

A mostani megállapodás tehát előrelépés az összefogás történetében, de nem nevezhetjük végleges helyzetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?