Soroksári gyilkosság: egy tanú fatolvajokat látott

2017.12.20. 09:12

Több mint négy évvel a Soroksáron kocogás közben meggyilkolt nő halála után egy újabb tanú jelentkezett, aki fatolvajokat látott egy furgonban az áldozat útvonalán.

A gyilkosság nyomozása négy éve egy helyben topog: vittek be hajléktalanokat, gyanítottak az ügy mögött külföldi kamionost, a férjet is kihallgatták, DNS-minták alapján két támadót feltételeztek, de végül valódi gyanúsítottja nem lett az ügynek. 

A Jobbik fáklyával üzent

A politika is ráült a tragédiára, a Jobbik a gyilkosság után pár héttel fáklyásmenetet tartott a helyszínen az áldozatra emlékeztetve.

A Jobbik 2013 októberében visszautasította a felvetést, hogy a párt a nagyszabású rendezvénnyel sugallani akarná, hogy milyen származású lehetett az elkövető. „Származásra, nemre, vallási hovatartozásra tekintet nélkül mindenkire egyformán kell, hogy vonatkozzon a törvény" – mondta akkor a Jobbik Budapesti elnöke, György Szilágyi, kijelentve, hogy „vannak olyan típusú súlyos bűncselekmények, amelyeket jellemzően cigány származásúak követnek el".

A soroksári Szigetdűlő középső útját sok futó használja, a szóbeszéd szerint rossz híre van a területnek, bár a gyilkosság utáni helyszíni riportunkkor nem találtunk olyat, aki saját tapasztalattal támasztotta volna alá a hely veszélyességét.

A rendőrség valamiért csak négy évvel a 36 éves családanya meggyilkolása után hozta nyilvánosságra a térfigyelő kamerák felvételeit, ennek alapján jelentkezett egy tanú, pontosabban annak ismerőse, aki a Borsnak is nyilatkozott: elmondta, hogy a tanú „a gyilkosság estéjén látott egy fehér színű, koszos furgont. Három személy utazott benne, az ismerősöm úgy írta le őket: három suttyó. A környéken fatolvajként emlegetik őket, az ismerősöm a furgon rendszámát is feljegyezte. Könnyen lehet, hogy keresztezték Krisztina útját és kötözőzsineg is biztosan volt náluk. Nem tudom, hogy ez mennyire értékes információ, ezt a nyomozóknak kell eldönteniük, de úgy éreztem, mindenképp értesítenem kell őket. Az ismerősöm nem mert telefonálni, tehát én hívtam fel a „Telefontanú” vonalat.”

Az anonimitást biztosító vonalon a négy év alatt negyvennél kevesebben jelentkeztek.

Mivel állítólag van DNS-nyom az áldozaton a feltételezett gyilkosról, a legújabb tanúvallomás alapján látótérbe került furgon utasainak esetleges érintettsége ellenőrizhetőnek tűnik. Az asszony ellenállhatott a támadónak, ezt a feltételezést erősíti, hogy állítólag vérnyomok az elkövetőtől is vannak. A nőt brutálisan megverték halála előtt és a feltételezések szerint meg is erőszakolták.

Korábbi hírek szerint az áldozat és férje kapcsolata megromlott, felmerült hogy mással lehetett kapcsolata az asszonynak. Egy rendőrségi szakértő felvetette, hogy az áldozattal bérgyilkos végzett és a feltételezés szerint nemcsak gyilkosát, de annak felbujtóját is ismerte az asszony. A férj ezt a feltételezést visszautasította – idézte fel a Velvet a gyilkosság egy éves évfordulóján.

A rendőrség a nyomozás során átkutatta a korábban rendőrségnél dolgozó férj autóját is, magyarázatot kellett adnia arra, miért törölte telefonjáról a korábbi híváslistát. Végül azonban az ORFK törölte őt a lehetséges gyanúsítottak listájáról.