Lemondott a NAV a kamupártok bírságairól

kispart-4301
2017.12.27. 09:02

Kétmilliárd forint bírságot nem tudott behajtani a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártoktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írta a Magyar Nemzet. A bírságokat a helyi választási bizottságok főként a határidőre vissza nem szolgáltatott ajánlóívek miatt szabták ki. 2014-ben megérte kamupártokat létrehozni, miután megszűntek a kopogtatócédulák, így a választópolgárok akármennyi párt jelöltjét támogathatták aláírásukkal. Ezzel rendkívül könnyű lett megszerezni a jelöltállításhoz szükséges 500 támogató aláírást – akár fénymásolásokkal is. 

Elindított jelöltenként egymillió forint volt az állami támogatás, 27 jelölt – így országos lista állítása – esetén további 149 forint ütötte a pártok markát. 

A pénzt láthatóan könnyű volt megtartani, miután az elmúlt szűk négy évben az 1,96 milliárd forintos bírságból alig két ezreléket, 3,9 millió forintot sikerült begyűjtenie a NAV-nak.

Ismét jön a Magyar Demokrata Unió 

A rendszer egyik nyertese a Magyar Demokrata Unió nevű formáció volt, amely 54,8 millió forintot nem fizetett vissza a be nem adott 1080 ajánlóív után. A NAV idén november 7-én közölte a Nemzeti Választási Irodával, hogy a pártnak vagyona nincs, így az eljárást megszüntették.

Három nappal a tartozás alól feloldó levél után az MDU bejelentkezett a 2018-as választásokra.

A párt nem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére. A párt messze nem az egyetlen nyertese a könnyen megszerezhető közpénznek: a 2014-ben alapított, korábban a volt MSZP-s Zuschlag Jánoshoz köthető Új Dimenzió Párt 121, az Új Magyarország Párt 80 millió forint bírságot nem fizetett be. A büntetésen túl vissza kellett volna fizetni a kiutalt egymillió forintos támogatást is, amennyiben a jelölt nem érte el a kétszázalékos támogatás. A Magyar Államkincstár egyelőre nem közölte, hogy a 2014-ben indult pártok egyenként mekkora kampánytámogatást nem fizettek vissza.

(Borítókép: Hernádi Levente / Index)