Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Meghalt Ambrózia nővér

2017.12.27. 14:23

Karácsony másnapján hosszan tartó betegség után, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri idősek otthonában elhunyt Ambrózia nővér, polgári nevén Balázs Irma, a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend volt tartományfőnöke. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Rend magyarországi szellemi örököseként őrzi az Erzsébet apácákra jellemző szemléletet, amivel a gondoskodásra szoruló betegeket és idős embereket ápolták - közölte a szeretetszolgálat. 

Ambrózia nővér 1926 július 26-án, Zala megyében született. Tizenöt éves volt, amikor egy újsághirdetésre jelentkezett, és Budapestre utazott, és a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend Batthyány téri központjában felvételét kérte. Tizenhét éves volt, amikor szerzetesi ruhát öltött, huszonkettő, amikor örökfogadalmat tett. Szerzetesi nevének a Fájdalmas Szűzanyáról nevezett Mária Ambrózia nevet választotta. 1950-ben az akkori hatalom a szerzetesrendeket feloszlatta, az ingatlanaikat államosították, a nővéreknek pedig el kellett hagyni házaikat.

Ambrózia nővér előbb az István kórházban, majd az újpesti rendelőintézetben kapott munkát, az utóbbi helyen munkája elismeréseképpen főnővérré léptették elő, és 46 év után onnan ment nyugdíjba. Szerzetesi elhivatottságát a szocialista rendszerben is büszkén vállalta, az üldözött apácákat felkarolta.

A rendszerváltás után a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend visszakapta a Batthyány téri intézményét, amiben idősotthon működött. Paskai László bíboros úr Ambrózia nővért nevezte ki magyarországi tartományfőnöknek. Miután a Rend tagsága akkor már idős, beteg nővérekből állt, Ambrózia nővér Kozma Imre atya és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködését kérte a bentlakásos idősotthon fenntartásához.

Ambrózia nővér élete utolsó éveiben kerekesszékben ülve látogatta a Szent Ferenc Sebei templom reggeli miséit, nyugdíjából pedig egy alkalmazottat fizetett, hogy a templombelsőt takarítsa. Kilencvenedik születésnapján, 2016-ban írásban köszöntötte őt Erdő Péter bíboros, Orbán Viktor, Ferenc pápa pedig apostoli áldását tanúsító oklevelet küldött neki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport