Petárdamentes övezeteket akarnak a Liberálisok

2017.12.28. 12:33 Módosítva: 2017.12.28. 12:39

A Magyar Liberális Párt petárda- és tűzijátékmentes övezetek kijelölését kezdeményezi az önkormányzatoknál, amiért a szilveszteri petárdázás miatt évről évre kutyák százai kerülnek veszélybe, szöknek el otthonukból  - közölte a párt. 

Liberálisok egy olyan online térkép létrehozását kezdeményezik az állatorvosok adatbázisa és a kutyatulajdonosok regisztrációja alapján, ami tájékoztatja a lakókat, hogy hol élnek kutyák, és hol vannak olyan ebek, amik kifejezetten félnek a petárda, a tűzijáték zajától. A térképet az állatorvosok a kutyatulajdonosokkal közösen, az önkormányzatok felügyeletével frissíthetnék, a petárdaárusítók pedig kötelesek lennének tájékoztatni az oldalról a tűzijátékot vásárlókat. Ezzel a módszerrel a petárdázás helyszínét éppúgy lehetne korlátozni, ahogyan az alkohol vagy a dohány árusítását az oktatási intézmények közelében.

A Liberálisok egy 10 pontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a szakmai szervezetek és az állatorvosok ajánlása alapján, amivel megelőzhetőek lennének a szilveszteri szökések és balesetek:

  1. Minden állatot regisztráljanak az állatorvosoknál, aki eddig nem tette meg, lássa el mikrochippel házi kedvencét. Ez az alapja a térképes adatbázis létrehozásának is.
  2. Minden tulajdonos gondoskodjon róla, hogy kutyájának nyakörvén fel legyen tüntetve gazdájának telefonszáma és elérhetősége, ha mégis baj történne.
  3. Minden gazda gondoskodjon róla, hogy kutyája Szilveszterkor biztonságos, zárt térben legyen, ahol nem sérülhet meg, és ahonnan nem tud elszökni.
  4. Senki ne kösse láncra kutyáját, mert azzal akár meg is fojthatja magát az állat, ha pánikba esik a durrogtatás miatt.
  5. A gazdák próbálják meg kutyájuk társaságában eltölteni a tűzijátékos időszakot. Ha erre nincs lehetőség, gondoskodjanak róla, hogy legyen ember mellette, aki vigyázni tud a kutya épségére.
  6. Ebben az időszakban minden tulajdonos pórázon járassa kutyáját.
  7. A jóllakott kutya nyugodtabb, a szokásos étkezést érdemesebb előrébb hozni, hogy kevésbé legyen ingerlékeny az eb.
  8. A gazdák a közelünkben élőknek, szomszédjainknak szóljanak, ha ijedős a kutyájuk, kérjenek megértést és együttműködést. A nagyon ijedős kutyák gyógyszeres nyugtatására készüljenek fel a gazdák az állatorvos segítségével.
  9. Ha van rá lehetőség, az elkóborolt kutyákat segítsünk visszajuttatni gazdájuknak, értesítsük a hatóságot, vagy az állatmenhelyeket, ha sikerült az elkóborolt kutyát megfognunk.
  10. Újév első pár napjában fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjünk, különösen, ha gazda nélküli állatot látunk az út mentén.