40 millió kilométert futottak a mentőautók 2017-ben

DLAPE20170820202
2017.12.31. 11:23

Az eddigi legaktívabb és sok szempontból legsikeresebb évének nevezte 2017-et az Országos Mentőszolgálat 69 éves történetében Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója.

Az MTI szerint Csató Gábor elmondta: egységeik idén több mint 1,1 millió feladatot láttak el, ezer sikeres újraélesztést végeztek, több száz szülést vezettek le. A mentőautók csaknem 40 millió kilométert futottak, és sok rendezvény, köztük a budapesti vizes világbajnokság egészségügyi biztosítását is ellátták.

Szokás szerint felhívták a figyelmet a szilveszteri veszélyekre, főleg a pirotechnikai eszközökre és az alkoholra.

A mentőszolgálat idén is megerősített szolgálattal készül, plusz tíz mentőautót és plusz kilenc mentésirányítót állítottak be szilveszterre.

Győrfi Pál szóvivő elmondta, hogy 

Magyarországon a petárda használata tilos, csak pirotechnikai eszközök használata engedélyezett.

A tavalyi szilveszteren 17, pirotechnikai eszközökkel összefüggő balesethez riasztották a mentőket. Háromszáz embert vittek a detoxikálóba, közülük ötvenen kiskorúak, fiatalkorúak voltak.

A meteorológiai előrejelzés szerint éjszaka fagypont feletti hőmérséklet várható, de eszméletlenül a földön fekve ilyenkor is kihűlhet az ember, akár fél óra alatt is. Ezért a mentőszolgálat azt kéri: a hidegben ne hagyják magukra a magatehetetlen, utcán fekvő embereket.

Nyitókép: A fővárosi tűzijátékot biztosító mentőautók konvoja várakozik a Markó utcában 2017. augusztus 20-án. (Lakatos Péter/MTI)