Közlemény

2018.01.08. 06:46

Szombat este vezető anyagként egy külső szerző cikkét közöltük a Móricz Zsigmond körtéren a 30-as években nyílt Sanghay bár kalandos történetéről. A cikk megjelenése után Saly Noémi helytörténész a Facebookon, majd az Indexnek közvetlenül is jelezte, hogy a cikk lényegében a Hopp Ferenc Múzeum „Sanghay – Shanghai” kiállításának katalógusába írt tanulmányából van összeollózva.

A két szöveg összevetése alapján egyértelmű, hogy Saly észrevétele jogos, az Index cikkének gondolatmenete mindvégig a katalógusszöveget követi úgy, hogy némi stiláris változtatásokkal a bekezdések túlnyomó része onnan lett átemelve, miközben saját munkát keveset tartalmaz.

A szerző a cikk végén köszönetet mond Saly Noéminek a segítségért (a történész átküldte neki a kéziratot), ami azonban nem menti fel az alól, hogy más munkáját a sajátjaként tüntette fel. Ez homlokegyenest ellentétes azzal a szerkesztési irányelvünkkel, hogy mások munkáját mindig forrásmegjelöléssel szemlézzük, és – külön engedély hiányában  az átvétel csak a forrásanyag arányos részére terjedhet ki. A plágium ezen túl súlyosan sérti a szellemi tulajdon védelmének szabályait is.

A tanulságokat levontuk, a történtekért Saly Noémi, a katalógust kiadó Hopp Ferenc Múzeum és az olvasók elnézését kérjük.