Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közlemény

2018.01.08. 06:46

Szombat este vezető anyagként egy külső szerző cikkét közöltük a Móricz Zsigmond körtéren a 30-as években nyílt Sanghay bár kalandos történetéről. A cikk megjelenése után Saly Noémi helytörténész a Facebookon, majd az Indexnek közvetlenül is jelezte, hogy a cikk lényegében a Hopp Ferenc Múzeum „Sanghay – Shanghai” kiállításának katalógusába írt tanulmányából van összeollózva.

A két szöveg összevetése alapján egyértelmű, hogy Saly észrevétele jogos, az Index cikkének gondolatmenete mindvégig a katalógusszöveget követi úgy, hogy némi stiláris változtatásokkal a bekezdések túlnyomó része onnan lett átemelve, miközben saját munkát keveset tartalmaz.

A szerző a cikk végén köszönetet mond Saly Noéminek a segítségért (a történész átküldte neki a kéziratot), ami azonban nem menti fel az alól, hogy más munkáját a sajátjaként tüntette fel. Ez homlokegyenest ellentétes azzal a szerkesztési irányelvünkkel, hogy mások munkáját mindig forrásmegjelöléssel szemlézzük, és – külön engedély hiányában  az átvétel csak a forrásanyag arányos részére terjedhet ki. A plágium ezen túl súlyosan sérti a szellemi tulajdon védelmének szabályait is.

A tanulságokat levontuk, a történtekért Saly Noémi, a katalógust kiadó Hopp Ferenc Múzeum és az olvasók elnézését kérjük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?